A lábak érrendszeri problémák jelei és tünetei

A lábér érrendszeri problémái befolyásolhatják az artériákat, amelyek a vérbe viszik a lábukat, vagy a vénákat, amelyek visszaadják a vért a szívbe. A tünetek változatosak és attól függnek, hogy milyen típusú hajók érintettek és milyen típusú károsodás következik be. Míg a körülmények, mint például a hasnyálmirigyek főleg kozmetikai problémákat okoznak, más állapotok, mint például a mélyvénás trombózis, olyan szövődményeket okozhatnak, amelyek véget vethetnek a halálnak.

Visszér

Vér a lábszárban felfelé halad a szívben. Ez a vér megakadályozza a visszavezetést olyan szelepek miatt, amelyek lehetővé teszik, hogy csak egyféleképpen menjenek. Ha ezek a szelepek meggyengülnek, akkor kialakulhat a varikózis. A hasnyálmirigyek tágasak, kanyargós vénák, amelyek általában a lábak elején jelennek meg. Gyakori az olyan egyéneknél, akiknek a foglalkozása hosszabb ideig tartó és terhességi időt igényel. A hosszan tartó magzati vénák viszketést, elszíneződést és fekélyt okozhatnak. Az enyhe eseteket rugalmas harisnyákkal kezelik, de súlyos esetekben műtétre van szükség.

Mélyvénás trombózis

A mélyvénás trombózis vagy a DVT komoly állapot, amely a lábakban lévõ vérrögök kialakulásából adódik. Az állapot leggyakoribb az elhúzódó ülés után. A DVT-ben szenvedő betegek enyhe tünetei lehetnek fájdalom és duzzanat az érintett lábában, azonban a legtöbb betegnek nincs semmilyen tünete. A vérrög elszabadulhat a véredénytől, átjuthat a szív jobb oldalán, és bejut a tüdőbe. Ez a tünetegyüttes, tüdő thromboembolia, halálos kimenetelű lehet. Az állapotot rendszerint hosszú távú antikoagulációval kezelik, hogy megakadályozzák a lábfej felhalmozódását.

Arteriális embolizmus

Ez a feltétel a mélyvénás trombózis ellentétének tekinthető. A szívelégtelenségben szenvedő betegeknél, mint például a pitvarfibrillációban, a szívben kialakulhatnak vérrögök, amelyek ezután eltávolíthatják és elzáródhatnak a lábak artériáiban. Az artériás embolizmust a fájdalom hirtelen fellépése jellemzi. A betegek nem tudják mozgatni a lábat, és elveszthetik az érzéseket. A lábszár impulzusai elveszhetnek, és a végtag hideg lehet. Ezeknek a betegeknek gyakran szükségük van a végtag amputációjára az életvesztés elkerülése érdekében.

Krónikus artériás betegség

A krónikus artériás betegség leggyakrabban a lábat biztosító artériák ateroszklerózisának köszönhető. Ez általában az idősek körében tapasztalható. A Buerger-betegség középkorú dohányosoknál fordul elő, és kevésbé gyakori oka a krónikus artériás betegségnek. A betegek panaszkodhatnak a lábujjakból származó égő fájdalomról, és fekélyek kialakulhatnak ezeken a helyeken. Ezenkívül a betegek izompazarlással, hajszálvesztéssel és az impulzusok elvesztésével járnak. Ezen betegek közül többet kezelni lehet a sztent elhelyezésével az edényben vagy bypass művelettel.