A tápanyagok négy legfontosabb szerepét

Az étel, amelyet eszel, olyan tápanyagokat tartalmaz, amelyek táplálják és egészségesek maradnak. Több mint 40 tápanyag elengedhetetlen, azaz létfontosságúak a növekedéshez és az egészség megőrzéséhez. Az elengedhetetlen további kifejezés azt jelenti, hogy a szervezet nem képes ezeket a tápanyagokat előállítani, és hogy ezekből a tápanyagokból állandó táplálékra van szüksége. Ezek közé tartoznak a nagy mennyiségben igényelt szénhidrátok, fehérjék és zsírok, amelyeket makronutrienseknek, vitaminoknak és ásványi anyagoknak neveznek, amelyek a mikrotápanyag-kategóriába tartoznak, mivel kisebb mennyiségben szükségesek. Függetlenül attól, hogy mekkora mennyiségekre van szükségük, minden tápanyag külön szerepet játszik a szervezetben, és ugyanilyen fontos az egészség szempontjából.

Energiaforrás

Az egyik legfontosabb szerep, amit a tápanyagok játszanak, olyan energiaforrás, amellyel bármilyen fizikai tevékenységet el kell végezni. Energia szükséges az olyan önkéntelen funkciókhoz is, amelyek folyamatosan zajlanak, mint például a szívverés, az élelmiszer emésztése és a légzés. Bár a legtöbb diétában a szénhidrátok a legfontosabb energiafelhasználók, a két másik energiaellátó tápanyag a zsírok és a fehérjék. Minden gramm szénhidrát 4 kalóriát biztosít, ami hasonló a gramm fehérje mennyiségéhez, míg egy gramm zsír 9 kalóriát tartalmaz. Az amerikaiak táplálékkal kapcsolatos irányelvei azt ajánlják, hogy a kalóriák 45-65 százaléka szénhidrátból, 10-35 százalék a fehérjéből és 20-35 százalék a zsírból.

Energia és fehérje metabolizmus

A szénhidrátok, fehérjék és zsírok energiatermeléshez való metabolizmusa C-vitamint és B-vitaminokat: tiamint, riboflavint, niacint, pantoténsavat, biotint, folsavat, B-6 vitamint és B-12-vitamint igényel. A vitaminok segítenek összetörni a komplex makronutrienteket az építőelemeikbe. A szénhidrátokat bázikus monoszacharidegységekre, például glükózra, fehérjék aminosavakra és zsírokra zsírsavakként bontják le. A vitaminok további segítséget nyújtanak a glükóz, zsírsavak és aminosavak energiájának felszabadításában. Mivel azonban a fehérjék elengedhetetlenek más testfunkciókhoz, ezeket csak energiaforrásként használják, ha a táplálék hiányzik a szénhidrátok és a zsírok.

Növekedés és fejlődés

A fehérje mint létfontosságú tápanyag szerepe a növekedés időszakában egyedülálló, hiszen ez az összes sejt, csont, szövet, porc, izom, bőr, haj, csont, ínszalag és vérplazma lényeges eleme. Fontos a normális növekedés és fejlődés szempontjából. Az élet minden szakaszában a fehérje fontos szerepet játszik a szövetek és izmok javításában és karbantartásában, valamint különböző hormonok és enzimek előállításában. A növekedéshez, a sejtek szerkezetének és a sejtmembránok működéséhez szükséges egyéb tápanyagok közé tartozik a zsírok, kalcium, foszfor, cink és jodid.

Csont egészség

A kalcium és a D-vitamin gyakran a két tápanyagot hangsúlyozzák a csontok egészségének megőrzésére, különösen akkor, amikor idősebb vagy, és nő az oszteoporózis kockázata. Az ásványi anyagok, mint például a foszfor, a kálium, a magnézium, a fluor, a vas, a réz, a mangán, a bór és a cink, valamint az A, K, C és a B-vitaminok ugyanúgy fontosak az egészséges csontok számára. Tejet, tojást, tejterméket és tejtermékeket, gyümölcsöket, zöldségeket, dúsított kenyeret és reggeli gabonát foglaljon bele az étrendbe, hogy megfelelő mennyiségű ilyen tápanyagot kapjon.

A tápanyagok szerepe kiterjed az egészség más vonatkozásaira is. A vas, a réz, a folsav, a B-6 és a B-12 vitaminok létfontosságúak a vér kialakulásához, míg a kalcium és a K-vitamin nélkülözhetetlenek a véralvadáshoz. A nátrium, a kálium és a klorid segítik az ionok egyensúlyát a sejtekben, és elengedhetetlenek az idegimpulzusok továbbításához. Hasonlóképpen, egyes tápanyagok szerepet játszanak az egészséges immunrendszerben és segítenek a fertőzések leküzdésében, míg mások antioxidánsokként működnek, és megvédik a sejteket a káros vegyületektől. A különböző élelmiszerek naponta történő fogyasztása a legjobb módja annak, hogy az egészség megőrzéséhez elengedhetetlen tápanyagokat szerezzen be.

Egyéb szerepek