Akne papulák kezelésére

Ami a pattanást illeti (a bőr pórusainak olajjal való eltömődése), nem minden egyenlet egyenlő. Vannak whiteheads, mitesszerek, pattanások és a cikk témája – papules. Mi teszi a papulákat a többiektől? A papulák kis méretű léziók és általában rózsaszínűek. Mivel az ember hajlamos számos papulust az arcra, különösen kellemetlen lehet a kezelésük.

Jelentőség

A papulák apró, az 5 mm-es vagy annál kisebb méretű arccal vannak. A papucs akkor fordul elő, amikor a szőrtüsző gyulladt – ez különbözik más akne előfordulásoktól, mint például a fehérfejűek vagy a mitesszerek, mivel ezeket a faggyúelzáródások okozzák. Ez a gyulladás a bőr izzadása és súrlódása következtében, szélsőséges hő hatására vagy gyógyszerekre reagálva, vagy akár a papulák kialakulásának genetikai hajlama miatt is. Ezek a dudorok gyakran felszínre kerülnek a bőr fölött, de lehetnek húsúak és csak érintéssel észlelhetők.

Figyelem

Bár a legtöbb dermatológus nem javasolja semmilyen akne-dudor összegyűrését, a papulusok egyfajta pattanások, amelyekben kevés a jó kiszorítás vagy pop. Tény, hogy ezzel visszafordíthatatlan hegesedést okozhat. Mivel a papulák a gyulladás következményei, ezek gyakran kevés genny vagy faggyú a papulák belsejében, ezért kevéssé használják a popot. Ehelyett az arcra meleg összenyomódás segíthet csökkenteni a papulákat.

Napi regimen

A papulák kezelése jó napi bőrápoló kezeléssel kezdődik, mindegyik a gyulladás csökkentésére irányul. Ez azt jelenti, hogy az arcot naponta kétszer egy enyhe arcmosással mossuk és helyileg alkalmazható hatóanyagot alkalmazunk az akne csökkentésére, például 2,5% benzoil-peroxid vagy szalicilsav gél használatára. A 15 napnál hosszabb napfényvédő faktor (SPF) napi fényvédő alkalmazása csökkentheti a gyulladás esélyét.

Vényköteles megoldások

A papírok kezelésére bőrgyógyász ajánlhat további vényköteles gyógyszereket. Különösen előnyösek a helyi antibiotikumok, például a klindamicin vagy az ertromicin, amelyek mindegyike a baktériumokat megöli a gyulladás csökkentése érdekében. További kezelések közé tartoznak a retinoidok – például Retin-A, Differin vagy Tazorac -, amelyek segítik a gyulladásos pattanások csökkentését. Lehetséges, hogy antibiotikumot is kapnak tabletták formájában – például doxiciklin, minociklin vagy tetraciklin.

Időkeret

Az akne-papulák több hónapos kezelést igényelhetnek, hogy teljesen elnyomódjanak. Ez különösen igaz azok számára, akik antibiotikus gyógyszereket használnak, mivel a gyógyszerek kezdeti kipárolgást okozhatnak, majd a bőr tisztul. Az akne papulás kezelése időt vesz igénybe a siker érdekében, a kezelési alkalmazások iránti elkötelezettség vagy a gyógyszerek elengedhetetlenek a sikerhez.