B-vitamin-hiány, fáradtság, körmök és kiütés

A vitaminok a szervezet alapvető tápanyagai. Megfelelő mennyiségű B-vitamin hiánya esetén olyan hiányosságok alakulhatnak ki, amelyek számos más tünet között fáradtsághoz, szaggatott szögekhez és kiütéshez vezethetnek. Nyolc B-vitamin van, amit minden nap meg kell kapnia a hiányosság elkerülése érdekében. Kérdezze meg kezelőorvosát a B-vitaminokról és arról, hogy fennáll a hiányhiány kockázata.

B Vitaminok

A B-vitaminok neve tiamin, riboflavin, niacin, pantoténsav, B6-vitamin, biotin, folsav és B12-vitamin. Mindenkinek fontos szerepe van az egészségének, mindenkinek szüksége van arra, hogy a szervezet normálisan működjön. A B-vitaminok vízoldékonyak és nem tárolódnak a szervezetben. Így mindennap el kell nyerni őket az ételtől vagy a táplálékkiegészítőktől a hiányosság elkerülése érdekében.

Hiány

Elengedhetetlen, hogy megkapja az összes B-vitamin ajánlott étrendi támogatást – vagy RDA-t. A jelenlegi irányelvek azt sugallják, hogy a felnőttek körülbelül 1,2 milligramm tiamint, 1,3 milligramm riboflavint, 16 milligram niacint, 5 milligramm panteénsavat, 1,3 milligramm B6 vitamint, 30 mikrogramm biotint, 400 mikrogramm folsavat és 2,4 mikrogramm B12-vitamint tartalmaznak. Ha még egy ilyen B-vitamin közül sem hiányoznak, akkor hiányosság alakulhat ki. A hiány tünetei nagyon hasonlóak lehetnek a különböző B-vitaminokhoz, például fáradtsághoz vagy nagyon specifikusakká, például pikkelysömörhöz.

Fáradtság

A fáradtságot számos B-vitamin nem megfelelő táplálékfelvétele okozhatja. A B12-vitamin, a folsav, a B6-vitamin és a riboflavin-hiány vérszegénységet okozhat. Az anémia olyan állapot, amely befolyásolja a vér oxigénszállító képességét. Megfelelő mennyiségű oxigén nélkül fáradtság és gyengeség érheti. A niacin hiánya az étrendben pellagát okozhat, ami olyan neurológiai tünetekkel járhat, mint a fáradtság. A tiamin hiánya beriberi-t okozhat, amely a fáradtsághoz társulhat. Orvosának vérvizsgálatot kell végeznie annak megállapítására, hogy melyik B-vitamin vagy vitamin hiányzik az Ön étrendjében. Miután orvosa tudja, mi okozza a fáradtságot, tanácsos tudni, milyen ételeket kell növelnie az étrendben, vagy milyen B-vitamin-kiegészítőket.

Bőrkiütés

A bőrkiütés lehet a B6-vitamin, a biotin, a niacin és a riboflavin hiányának tünete. A fáradtságtól eltérően a B-vitamin hiányosságai által okozott bőrkiütések jobban különböznek egymástól. Például a biotin nem megfelelő bevitele piros bőrkiütést okozhat a szeme, az orr, a száj és a nemi szervek körül. Ez nagyon különbözik a niacin elégtelen bevitele által okozott kiütés miatt, amely a bőrön lévő napfénynek kitett bőr vastag, kóros kiütésén vagy a riboflavin nem megfelelő beviteléből származik, amely szőrtelen dermatitiszhez vezet, amelyet nedves és pikkelyes bőrgyulladás jellemez.

A fáradtság kiváltása mellett a vérszegénység egy másik tünete is megfékezhető és törékeny körmök lehetnek. A B12-vitamin és / vagy a folsav hiánya megaloblasztos anémiát okozhat, melyet abnormálisan nagy és formájú vörösvérsejtek jellemeznek. Ha nem megfelelő mennyiségű B6-vitamint kapsz a diétádtól, sideroblastic anaemiát okozhat, míg a nem kielégítő diétás bevitel a riboflavin hatására megváltoztathatja a vas-anyagcserét és vashiányos vérszegénységet okozhat. Annak ellenére, hogy a különböző anémia-formák mögött rejlő pontos mechanizmusok változatosak, mindannyian a körmük károsodást és törékenységet okozhatnak. Orvosának vérvizsgálatot kell tennie az anémia okainak értékelésére.

Ridged Nails és anémia