Cink, magnézium és b6

A B6-vitamin, a cink és a magnézium kölcsönhatásba lép egymással a szénhidrát-, a zsír- és a fehérje-anyagcserében és a megfelelő DNS szintézisben. A B6-vitamin egy vízben oldódó vitamin, amelyet nem lehet a szervezetben tárolni. A cinket főként a vérplazmájában és a májban találják meg, míg a magnéziumot a csontjai tárolják. Dietetikus Ellen Coleman azt javasolja, hogy ezeket a tápanyagokat különféle növényi forrásokból szerezzük be, mert a növények tartalmaznak más vitaminokat és ásványi anyagokat is, amelyek kölcsönhatásba lépnek e három tápanyaggal a funkciók és a növekedés fejlődéséhez.

Funkciók

A szervezetnek szüksége van B6-vitaminra több mint 100 enzimfunkcióra, amelyek részt vesznek az anyagcserében. A piridoxál-foszfát formájában a B6-vitamin a fehérvérsejtek szintézisében és a neurotranszmitterek kifejlesztésében szerepet játszik a hemoglobin képződésének fehérje szintézisében, a cink pedig szabályozza a fehérjeszintézist és a megfelelő fejlődést. Az Oregon Állami Egyetem Linus Pauling Intézete szerint egy antioxidánsnak nevezik a szuperoxid-diszmutázt vagy SOD-et, amely védi a sejteket a szabadgyökök okozta károktól. A cink is szerepet játszik az inzulin tárolásában és felszabadításában, az A-vitamin elvezetésében a májban és a vér pH-értékének egyensúlyban tartásával. A csontstruktúrák fenntartása mellett a magnézium káliummal működik idegimpulzusokban, metabolizálja a szénhidrátokat, zsírokat és fehérjéket, valamint DNS-t és RNS szintézis. Azt is szabályozza a vér kalcium egyensúlyát, és segít D-vitamin elnyeli kalcium és foszfor a csontok.

források

George Mateljan biológus, a “World’s Healthiest Foods” szerzője azt javasolja, hogy a B6-vitamin, a cink és a magnézium leginkább növényi alapú ételekből állnak, mint például a dúsított teljes kiőrlésű gabonafélék, a teljes kiőrlésű kenyér és a tészták, zöld leveles zöldségek, diófélék És a magvak. Kevés kalóriát tartalmaznak, tartalmaznak rostot és rengeteg más vitamint és ásványi anyagot, és kevesebb költséggel járnak, mint a hús és a tejtermékek. Azonban a legjobb cinkforrások olyan állati forrásokból származnak, mint a marhahús, a máj, a tenger gyümölcsei és a tojás.

Napi ajánlások

Dietikon Ellen Coleman azt javasolja, hogy naponta egyszer vegyen be 1,3 mg B6-vitamint és 1,7 mg-ot, ha 50 évesnél idősebb. Cink esetén vegye naponta 11 mg-ot, ha férfi vagy, naponta 8 mg, ha nő vagy. A magnéziumhoz naponta 320-400 mg-ot kell bevenni. Ha van bizonyos krónikus betegsége, terhes vagy pubertás, az ajánlások ettől eltérőek lehetnek.

toxicitás

Túl sok vitamin vagy ásvány okozhat betegségeket és más rendellenességeket. A B6-vitamin túladagolása – több mint 100 mg naponta – visszafordíthatatlan idegkárosodást okoz, míg a túl sok cink – napi 1-2 g – miatt a szervezet kevesebb réteget szív el a véráramba. Ez réz hiányt okoz, amely anémiát, kollagén felszakadást és csökkent immunrendszert okoz. Túl sok magnézium, bár ritka a legtöbb nyugati országban, nagyon kevés tünete van ritka magnézium túladagolás esetén. Az Ohio Állami Egyetem egykori táplálkozástudományi professzora, Gordon Wardlaw szerint azok a betegek, akik magnéziumtartalmú gyógyszerekből koncentrált magnéziumforrást használnak, szélsőséges émelygést, hányást, alacsony vérnyomást és szív-érrendszeri problémákat okozhatnak.

hiányosságok

A B6-vitamin hiánya hasonló tüneteket okoz a magnézium-toxikusságnak, mint az ujjban, a kézben és a lábában fellépő bizsergő érzések. A Wardlaw szerint, ha elegendő B6-vitamin van a táplálkozásodban, szív- és érrendszeri megbetegedéseket is okozhat, mert a szervezetnek szüksége van a vitaminra ahhoz, hogy a homocisztein nevű fehérjét egy methionin nevű felhasználható fehérjévé konvertálja. Túl sok homocisztein okozhat ateroszklerózist, még fiatal korban is: túl kevés cink okoz növekedéshiányt, elmaradott nemi szerveket és hormonokat, bőrbetegségeket, gyenge csontokat és izmokat. A magnéziumhiány izomgyengeséget és görcsöket, ingerlékenységet, mentális zavarokat, émelygést és szabálytalan szívverést és vérnyomást okoz.