D3-vitamin és fogyás

A D-vitamint gyakran nevezik a “napsütéses vitaminnak”, mert a bőre természetesen gyártja, amikor napközben van. Egészen a közelmúltig a tudósok úgy gondolták, hogy a D-vitamin elsődleges biológiai funkciója az volt, hogy segítse a szervezetet a kalcium felszívásában, ami segít erős csontokat építeni és elkerülni az osteoporozist. Azonban a “Nutrition Journal” szerint a D3-vitamin alacsony szintje most már kapcsolódik a túlsúlyos és elhízott emberekhez.

típusai

Az emberekhez kapcsolt D-vitamin két természetes formája: D2-vitamin (ergokalciferol) és D3-vitamin (kolekalciferol). A D2-vitamint a táplálkozás során előforduló egyes élelmiszerek, például a tőkehal-máj, a tojás és a tejsavas tej segítségével kapják meg. A D3-vitamin szintetizálódik, ha a bőrt a nap vagy a beltéri cserzőfülkék ultraibolya fénynek teszik ki. A D3-at is kiegészítheti.

Fogyás

Egy 2009-es tanulmány szerint a testsúlycsökkentő program elején mért D-vitamin szintek pontosan megjósolhatják a testtömeg-csökkenés mértékét a résztvevők között. A túlsúlyos férfiak és a nők harmincnyolc olyan napi 750 kalóriát tartalmazó étrendre kerültek, amennyi a jelenlegi testsúlyuknak 11 héten keresztül történő fenntartásához szükséges. A legalacsonyabb D-vitamin-szintû résztvevõk kevesebb súlyt és kevesebb hasi zsírt vesztettek el, mint a magasabb D-vitamin szintûek. “Eredményeink arra engednek következtetni, hogy a D-vitamin hozzáadása a csökkentett kalóriatartalmú étrendhez jobb fogyást eredményez, “Mondta a tanulmány vezető szerzője, Shalamar Sibley, MD, MPH, a Minnesota Egyetem orvosi adjunktusa.

A D3-vitamin hatékonyabb

Sok orvos úgy gondolja, hogy a D2 és D3 vitamin emberekben egyenértékű. A “Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism” című 2004. évi tanulmány szerint azonban a D2-vitamin sokkal kevésbé hatékony, mint a D3-vitamin. A D3-vitamin háromszor hatékonyabb, mint a D2-vitamin, melyet a szérumszintek alapján mértek ki egy 28 napos kísérlet után 20 egészséges férfi részvételével. A kutatók azt írták: “A D-vitamin (2) alkalmazását igénybe vevő orvosoknak tisztában kell lenniük a D-vitaminhoz képest jelentősen alacsonyabb hatással és rövidebb hatással.

Forrás

A D-vitamin Tanács szerint “ha a felnőttek és a serdülők rendszeresen elkerülik a napfény expozícióját, a kutatás azt jelzi, hogy szükség van naponta legalább 5.000 egység (IU) D-vitamin kiegészítésére.” Ez 50 pohár tej vagy 10 dózis multitvitamin felel meg, mondta a tanács. Másrészt, a napi 20-30 perces fogyasztás miatt a bőr körülbelül 10 000 NE D-vitamint termel, ami 50-ször több, mint az Egyesült Államok kormányának 200 NE napi ajánlása.

szempontok

Mivel a nap csak a szükséges D3-vitamin mennyiségét állítja elő, és hogy szinte lehetetlen túl sok D2-t emészteni az ételektől, az egyetlen módja annak, hogy túl sok D3-vitamint kapjon túlzott kiegészítéssel. De a D-vitamin egy zsíroldható vitamin, így a szervezet elég sokáig tárolható a májban. Ha bármilyen aggodalomra ad okot, kérdezze meg kezelőorvosát, és javasolja, hogy rendelje meg a 25-hidroxi-D-vitamin-tesztet, amely pontosan meghatározza a D-vitamin mennyiségét a szervezetben.