Gimnasztikai boltívek típusai

A boltozat egy férfi és női művészi torna eseménye. A sikeres boltozat végrehajtása magában foglalja a teljesítményt, a sebességet és a megfelelő technikát. A torna verseny alatt a tornászokat végrehajtás és nehézségi szint alapján ítélik meg. A nehezebb boltívek több pontot érnek el, mint a könnyebb boltívek. 2001-ben az eredeti boltot felváltotta a boltozatos asztal, miután a Nemzetközi Gimnáziumi Szövetség biztonságosabbnak ítélte, mint az eredeti készülék.

A kezelőfülke alatt a tornász elindul a boltozat felé, mindkét lábbal ugrik az ugródeszkára, és mindkét kezét a boltozatra helyezi. Amint a tornaterem leereszkedik a kezéből, számos csavart, flipset és manővereket végez. A mintafogantyúk bölcsője egy egy és fél csavarral és egy Cuervo-el, egy félkarcsú előlappal és egy hátsó résszel. A Rudi-boltozat első és második füllel egy első flip-et jelent.

A Yurchenko boltozat az orosz tornász, Natalia Yurchenko, az 1983-as világméretű torna bajnoka. Egy Yurchenko-boltozat végrehajtásakor a torna a boltozat felé fut és egy kerek tollat ​​hajt végre az ugródeszkára. A tornaterem majd a hátsó kezelőpult helyzetébe rögzíti a boltozatot. Egy sor csavart, flipset és más manővereket akkor hajtanak végre, amikor a torna keze megérintette a boltozatos asztalt. A Yurchenkos vakbemutatós páncélszekrény, és gyakran tartalmaz egy vagy kettős, teljes csavarási elrendezést.

A legutóbbi kategória a Yurchenko bejegyzést foglalja magában, amely a kerekasztal elhelyezését megelőzően kerekítéssel és felfelé irányuló ugrással jár. A gerincről a tornász végzi el az egy- vagy a teljes fordulatot, az első vagy a hátsó pörgetést. A Yurchencko egy csavaros példája a Khorkina nevű orosz tornász, Svetlana Khorkina. A boltozat tartalmaz egy Yurchenko-t, amelynek csavaros bejutása egy süllyesztett hátsó flipbe. A Khorkina egy elrejtett vagy elrendezési helyzetből hajtható végre.

A harangtoronyhoz hasonlóan a torna egy Tsukahara-boltozatot hajt végre az ugródeszka felé, és mindkét lábával ugrott. A boltozat felszerelése előtt azonban a torna félig csavarodik, és hátrafelé felemeli a boltozatot. A Phelps egy Tsukahara-boltozat, amely a hegycsúcs elülső elrendezésével fél fordulatot tartalmaz. A Tsukahara a japán torna és ötszörös olimpiai aranyérmes, a Mitsuo Tsukahara után kapta a nevét.

A boltozat értékelésénél a bírák öt elemet keresnek: futás, ugródeszka, asztal, repülés és leszállás. A gimnaszták nem csak a boltozaton végzett trükkel bírnak, hanem a futáshoz szükséges futam is. A bírók a torna technikáját is bírálják, amikor ugrál az ugródeszkóról a boltozatra. A helyes testpozícionálás ebben a fázisban azt jelzi, hogy a tornász irányítja a trükket. A bírák értékelik, hogy a torna a boltozatról leereszkedik a formáról, a vállról és a lendületről. Maga a trükk értékelése az úgynevezett repülés, amelyet a torna teljesítménye a levegőben használ. A boltozat utolsó elemét a leszállóhelynek nevezik. A bírók arra számítanak, hogy a tornászok ragaszkodnak a leszállópályához, és levonják a pontokat a bobbles, lépcsők vagy a határokon kívüli lépésekre.

Handspring Vault

Yurchenko

Yurchenko Twistrel

Tsukahara Vault

Bíráló kritériumok