Hol vannak az ízületek 3 fajtája az emberi testben?

Az emberi test több mint 200 ízületet tartalmaz – olyan helyek, ahol 2 vagy több csont találkozik. Az ízületek nemcsak mozgást tesznek lehetővé, hanem stabilitást is biztosítanak. Az emberi test 3 különböző típusú ízületet tartalmaz, amelyek szerkezete alapján: szálas, porcos és szinoviális. Minden típus egy másik funkciót szolgál ki, és a szervezet bizonyos helyszínein található.

Szálas kötések

A rostos ízületeket erős kötőszövet tartja össze, és csak kis kapacitással rendelkezik a nyújtáshoz. Ez a kemény csatlakozás nagyon kevés mozgást tesz lehetővé az összekapcsolt csontok között, ezáltal nagy stabilitást biztosítva. Fibrózus ízületek találhatók a koponyában, amely több csontlemezből áll, amelyeket szorosan együtt tartanak a törékeny agy védelmére. A szövet sűrű sávja összeköti a sugár és az ulna csontokat az alsó karon, amely szálas kötést alkot, amely tartja ezeket a csontokat stabilan, ahogy az alkar forgatja. Az alsó lábcsontokat, amelyeket úgynevezett sípcsontnak és fibulának neveznek, szintén egy rostos kötéssel csatlakoznak, amely korlátozza a mozgást a csontok között. A rostos ízületek a fogakat is erősen fogják az állkapcsokon belül.

Cartilaginous kötések

A porckorongos kötések enyhe mozgást tesznek lehetővé, és ott fordulnak elő, ahol a csontvégeket egy kissé rugalmas, összenyomható kötőszövet borítja, amely porc. Néhány porciklás ideiglenes, például a gyermekek karjai és lábai hosszú csontjai növekedésénél. Az egyéb porlasztott kötések korlátozott rugalmasságot és ütéselnyelést tesznek lehetővé. Ezek az ízületek találhatók, ahol a bordák a mellbimbóhoz és a kismedencei csontok közé tartoznak. Ezek a gerinc csontjai között is előfordulnak, ahol erőt, rugalmasságot és párnázottságot biztosítanak.

Szinovális kötések

A szinoviális ízületek szerkezetüknek köszönhetően a legnagyobb mozgást teszik lehetővé. Ezek az ízületek olyan kötőszöveti kapszulából állnak, amely a csontok közötti tér vagy üreg között van. Az üreg olyan folyadékot tartalmaz, amely kenik az ízületet és csökkenti a súrlódást. A test legtöbb ízülete szinoviális ízületek, amelyek a könyökben, a vállakban, a térdben, a csuklóban, a kézben, a boka és a lábában találhatók. A szinoviális ízületek többféle típusa létezik, amelyek formájuk és mozgásuk szerint osztályozhatók.

A szinoviális kötések típusai

Az emberi test számos szinoviális ízülete lehetővé teszi a különböző típusú mozgásokat, nagyrészt alakjukon alapulva. Például a könyökök és térdízületek csuklópántokként vannak besorolva, és úgy viselkednek, mint az ajtó zsanérok, egy csonttal maradnak, és a másik csont egy tengely mentén mozog. A váll és csípő erősen mozgatható gömbcsuklói lehetővé teszik a mozgást minden irányban. A szinoviális ízület másik gyakori típusa a condylose joint, amely olyan helyeken található, mint a csukló és a csukló. Ezek az ízületek lehetővé teszik a felfelé és lefelé irányuló mozgást, mint a csuklópánt, de lehetővé teszik az oldalról a másikra történő mozgást is.