Jóga és meditáció az ADHD gyerekeknek

A Attention Deficit Hyperactivity Disorder hagyományos kezelései gyakran hatásos gyógyszereket tartalmaznak, amelyek jelentősen befolyásolhatják gyermeke egészségét. Az ilyen lehetséges mellékhatások, mint a gyomor-bélrendszeri problémák, az arrhythmia, a magas vérnyomás, a fejfájás, a tics, az álmatlanság és a szorongás, negatívan befolyásolhatják a gyermek oktatását, társadalmi kölcsönhatásait és a fizikai és mentális egészséget. A jóga és a meditáció egészségesebb kezelési lehetőségeket kínálhat, vagy kiegészítheti gyermekének gyógyszeres kezelését.

A mantra-meditáció gyakorlata, amelyet transzcendentális meditációnak is neveznek, arra készteti a gyermeket, hogy visszatérjen egy csendes állapotba a stresszes helyzetekben és a helyzetek megközelítésében egy egyenletesebb helyzetben. A mantra meditáció gyakorlata magában foglalja a szeme lecsukását, és 10-20 percig mentálisan megismétli a mantrát, és ezzel mély relaxációs állapotot alakít ki. Gyermeke megtanulhatja, hogy megérintse ezt a nyugodtabb állapotot a stresszel szembesülve. A Transzcendentális Meditációs Program azt állítja, hogy a mantra meditációs technika segíthet a gyermekeknek, akiknek diagnosztizálják az ADHD kontrollstresszét, kezelik a szorongást és javítják a memóriát és a figyelmet.

A meditáció pozitívan megváltoztathatja az agyműködést egy Wisconsin Egyetem tanulmánya szerint, amelyet más vezető kutatószervezetekkel együttműködve és 2003-ban publikáltak a Pszichosomatikus Medicine Journal of Biobehavioral Medicine címmel. Richard J. Davidson, Ph.D., a vezető szerző A Wisconsin Egyetem tanulmánya az IEEE jelfeldolgozó magazinban közzétett 2008-as cikkében kifejti megállapításait. Davidson leírja, hogy a meditáció hogyan járul hozzá az agyváltó tevékenységekhez, amelyek neuroplasztikust eredményeznek. Továbbá elmagyarázza, hogy a figyelem olyan képzett képesség, amelyet a meditációs gyakorlat javíthat.

A jóga középpontjában a légzésszabályozás elősegíti a pihenést, az állandóságot és a koncentrációt. A jóga hangsúlyozza a lélegzetet a mozgás irányításához és a pózok fenntartásához. A mély lélegzési gyakorlatok révén a jóga tanítja a gyerekeket, hogy a mindennapi életben lélegzetvételüket szellemi és fizikai kontrollként forrják. Az ABC-of-Yoga azt tanácsolja, hogy az ADHD-s gyerekek megtanulják kezelni az olyan gyakori tüneteket, mint a szorongás, a düh, a depresszió és a neurózis, és fokozzák a koncentrációt és a figyelmet.

Bizonyos jóga pózok különösen alkalmasak az ADHD-s gyermekek számára nyugtató jellegük miatt, mint például a helyreállító és az előretekercs pózok. A “Jógafüzet” szerint, mivel az elülső kanyarok meghosszabbítják és elmélyítik az egyes lélegzetüket, növelik a nyugtató kilégzést. Az ilyen helyreállító szalagaszám, amelyben a gyermek fekvő fekvésű, és ellazítja az összes izomot a testben, és a Karai viparita, amelyben a gyermek lábait egyenesen a falra helyezi, miközben fekvő helyzetben van, elme.

Annak érdekében, hogy gyermeke profitálhasson a meditációtól és a jógától, a gyermeknek érdekelnie kell a tevékenységeket. A gyógyszerek szedésének passzív fellépésével ellentétben mind a meditáció, mind a jóga a gyermek aktív részvételét eredményezi. Az egyik értékes tulajdonsága az, hogy a meditáció és a jóga személyes hatása és választása révén biztosítja a gyermekeit, olyan elemeket, amelyek egyébként hiányozhatnak az ADHD-ben szenvedő gyermek életében. Ha rendelkezésre állnak, az ADHD-vel ellátott gyermekek számára tervezett programok jobban célozzák gyermekei szükségleteit. Ha ilyen program nem létezik a közösségben, gyermeke továbbra is élvezheti a kifejezetten a gyermekek számára tervezett programokat. Mielőtt regisztrálná gyermekét, beszélje meg gyermekének állapotát az oktatóval annak megállapítására, hogy az oktató fel van-e szerelve, hogy a lehető legjobban hasznot húzzon gyermeke számára.

A stressz enyhítése a mantra-meditáció révén

Neuroplasztika Meditáción keresztül

Jóga lélegzet

Jóga nyugtató póz

A megfelelő képzés kiválasztása