Mely ásványi anyagokat kell hozzáadni a desztillált vízhez az ivás előtt?

A desztillált víz ivásra való használata létfontosságú olyan területeken, ahol csapvíz vagy szennyezett ivóvízforrás van, mivel a lepárlási folyamat megtisztítja a vizet. Azonban az ásványi anyagok elvesztése a lepárlási folyamat során arra vezetett, hogy a desztillált víz fogyasztása káros lehet. Az ásványi anyagok desztillált vízhez való hozzáadása logikus reakciónak tűnik, de nem olyan egyszerű, mint amilyennek tűnik a víz ásványianyag-tartalmának változatos különbségei miatt. A lepárlási folyamatban résztvevők megértése segíthet megalapozott döntés meghozatalában.

Desztillált víz

A desztilláció során a vizet forrásig melegítik, majd a képződött gőzt hűtőcsövekben gyűjtik össze. A gőz tovább kondenzálódik, és egy második tartályban összegyűjtik tisztított vizet, amely mentes a szennyeződésektől, beleértve a baktériumokat, ólmot, nátriumot, nitrátokat és mások. Az ásványokat és az oldott oxigént is eltávolítják, ami lágyabbá teszi a vizet, de íztelen vagy lapos is. A Környezetvédelmi Ügynökség szerint néhány, a gőzölési eljárással előállított gáz, például a radon maradhat a desztillált vízben, hacsak az alkalmazott desztillációs rendszer nem képes eltávolítani őket.

Ásványok

A nem tapasztalt csapvíz ásványianyag-tartalma nagymértékben eltér a különböző földrajzi elhelyezkedésektől, de tartalmazhat az emberi táplálékhoz szükséges legfontosabb ásványi anyagokat, beleértve a kalciumot, a nátriumot, a káliumot, a kloridot, a magnéziumot, a vasat, a cinket és a krómokat. Számos vízforrás is biztosít fluoridot, ami segít a fogszuvasodás megelőzésében. A desztilláció eltávolítja mindezeket az ásványi anyagokat és elektrolitokat. A csapvíz az Egészségügyi Világszervezet szerint a kalcium és a magnézium táplálékbevitelének akár 20 százalékát is képes biztosítani, ám az ásványi anyagok többi része kevesebb, mint 5 százalék. A WHO szerint a napi tápanyagigényeidet az ételedben találod.

Szakértői vélemény

Bár nem sok tanulmány készült a desztillált ivóvíz hatásairól, a 2001. évi “Journal of General Internal Medicine” című tanulmánya Észak-Amerikában 21 nagyvárosban elemezte a csapvíz ásványianyag-tartalmát. A kutatók azt találták, hogy bár az ásványianyag-tartalom különböző földrajzonként változik, az észak-amerikai csapvíz klinikailag jelentős mennyiségű kalciumot, magnéziumot és nátriumot tartalmaz, amelyek mindegyike a lepárlási folyamat során megszűnik.

szempontok

Habár a vélemények az étkezési desztillált víz egészségre gyakorolt ​​hatásaitól függenek, ha rendszeresen fogyaszthatják, bizonyos Egészségügyi Minisztérium szerint Frantisek Kozisek szerint bizonyos ásványi anyagokat megfosztanak tőle. Ásványi csomagok állnak rendelkezésre olyan egészségügyi élelmiszerboltokban, amelyek kifejezetten desztillált vízzel vannak ellátva, de ellenőrizni kell kezelőorvosával, mielőtt felhasználnák őket, különösen akkor, ha hosszabb ideig desztillált vizet isznak. Orvosa tanácsot adhat Önnek a szervezet ásványi igényeinek megfelelő esetleges veszélyekre.