Mely b-vitamin okozhat kipirulást?

A B-3-vitamin vagy a niacin szükséges a szervezet számos funkciója szempontjából, de a szív- és érrendszeri egészségben betöltött szerepe kiemelten fontos. A koleszterinszintek befolyásolásának képessége különös figyelmet fordított, különös tekintettel arra, hogy az Egyesült Államok hat felnőttének egyike magas koleszterinszinttel rendelkezik, a Centers for Disease Control és Prevention szerint. Ennek ellenére a magas dózisú vitaminok jelentős mellékhatásokkal járhatnak, beleértve az öblítést. Beszéljen orvosával a niacin terápiáról és arról, hogy biztonságban van-e Ön számára.

öblítés

A niacin 50 mg vagy annál nagyobb dózisban történő bevétele az öblítéssel jár. Az öblítés bőrpír és égési érzést okoz az arc- és a mellkasterületeken. A viszkető bőr is lehet. Minél magasabb a dózis, annál erőteljesebb ez a hatás. Az 50 milligrammnál nagyobb adagok szükségesek szív-és érrendszeri célokra.

Az öblítés csökkentése

Lehetséges a niacin kipirulás hatásainak leküzdése. Bár a szív-érrendszeri kezeléshez 1000 milligramm feletti adagok szükségesek, orvosa valószínűleg napi 500 milligrammra indul. A milligrammok száma fokozatosan emelkedik az idő múlásával, amíg megfelelő dózist nem kap. Az aszpirin 30 perccel azelőtt, hogy a niacin hatékonyan csökkenti a kipirulás mértékét, ennek ellenére ennek a gyógyszernek saját egészségi kockázata van, ezért kérdezze meg kezelőorvosát, mielőtt bevenné. A vény nélkül kapható kibővített hatóanyag-leadású niacin csökkenti az öblítési tünetek kialakulásának valószínűségét, jelentette ki Dr. Michael Miller, a Maryland Egyetem Orvosi Központ kardiológusa.

Elkerülendő dolgok

A niacin étellel történő bevitele szintén korlátozza az öblítést, de nézze meg, hogy mit fogyaszt. Mind a fűszeres ételek, mind az alkohol növelheti az öblítést. Kerülje el az időt a forró éghajlati időben is, mivel ez súlyosbíthatja a mellékhatásokat. Mindig vegye be a niacint az ütemtervben, mert a hiányzó adagok kipirulást okozhatnak, még akkor is, ha korábban leálltál ezt a hatást. Ennek az az oka, hogy a niacin tolerancia gyorsan elhalványul, miután kilépett. Ne használjon nem flush niacint a pulton keresztül, mivel ez nem hatékony.

Egyéb mellékhatások

Az öblítés messze van a niacin terápia egyetlen lehetséges mellékhatásától. Lehetséges gasztrointesztinális hatások közé tartozik a hányinger, a gáz és a hasmenés. Lehetséges szabálytalan szívverés, szédülés vagy szédülés kialakulása is. A májkárosodás egyik legfontosabb problémája, a rendszeres szervfunkciós tesztek prioritása a kezelés során. A gyomorfájdalom, a véres széklet és a bőr sárgás májproblémák jelei. A kibővített felszabadulású vényköteles niacin azonban kevésbé valószínű, hogy májműködési zavarokat okoz, közli a NYU Medical Center.