Mi a bélflór funkció?

Amikor a legtöbb ember a baktériumokra gondol, a betegséget okozó szervezeteket és a fertőzés elleni küzdelem szükségességét vizsgálják. Bár sokféle káros baktérium létezik, a test számos hasznos vagy “barát” baktériumot tartalmaz a bélrendszerben. Bélflóra néven ismertek, ezek a szervezetek baktériumokból, gombákból, protozoákból és élesztőkből állnak, és olyan konkrét célokat szolgálnak, amelyek segítik a testet.

Bélflóra

A gasztrointesztinális traktus egy komplex rendszer, amely lehetővé teszi a szervezet számára, hogy megemésztse és felszívja az élelmiszereket, miközben a selejtezéseket mozgatja. Ahhoz, hogy a béltraktus megfelelően működjön, normál flóra legyen jelen. A bélflóra a probiotikumok néven ismert mikroorganizmus-típusok, amelyek rendszerint a béltraktus részeként élnek. Ezek a szervezetek számos olyan funkcióval rendelkeznek, amelyek segítik a testet, de előnyöket is kapnak a házigazdáktól. Például ezek a mikrobák a béltraktusban helyezkednek el, ahol tápanyagokat kapnak a növekedéshez. A bélflóra mind a nagy, mind a vékonybélben megtalálható.

Emésztés

A bélflóra segíthet az élelmiszer-emésztésben, hogy más komponenseket képezzen. Például a Lactobacillus acidophilus az emésztési folyamat során tejsavot és hidrogén-peroxidot termel a bélben azáltal, hogy lebontja az ételt a University of Maryland Medical Center szerint. Az így kapott termékek más célokra is szolgálhatnak, például az immunitás tekintetében. Ezenkívül egyes bélflórák segíthetnek az emésztésnek a fehérjék lebontásával vagy a test megemésztésével segítenek a tejtermékekben.

Immunitás

A normális bélflóra néhány fajtája megvédi a szervezetet bizonyos fertőzések ellen. Ez a fertőzést okozó károsító szervezetek növekedésének gátlásával járhat. Például a Lactobacillusok a bélflóra, és “barátságos” baktériumoknak tekinthetők. Ezek a szervezetek gátolják a Candida albicans, az élesztő típusát, amely fertőzést okozhat. Alternatív módon a bélflóra bizonyos típusai megakadályozzák a fertőzést bélburok kialakításával. Például a bifidobaktériumok olyan anyagokat hoznak létre, amelyek gátolják bizonyos Gram-negatív és Gram-pozitív baktériumok növekedését.

Nutrient Synthesis

Nem csak a bélflóra segít a szervezet lebontásában és az élelmiszerek megemésztésében, hanem a vitaminok és a tápanyagok egyes szintéziséért is felelősek. Például a normális bélflóra segít a szervezetnek K-vitamint létrehozni. Ezenkívül segítséget nyújt az ásványi abszorpcióhoz és a keményítők és cukrok egyes típusainak energiaszektorba való átalakításához.