Mi a csalánlé?

A csalán egy gyógynövény frissen felhasznált gyümölcslé vagy leves, vagy azt is szárítani és használják, hogy csalán teát. Sok ember, az ókori görögektől az európaiakig és az észak-amerikaiakig, használta a gyógynövényt. Míg a leveleket feldolgozzák, hogy csalán levét készítsenek, a gyökér is felhasználható.

A csalánról

A csalán (Urtica dioica) néven ismert csalán széles körben megtalálható az Egyesült Államokban az erdőkben, parkokban és néha még a kertben is, ahol évelő gyomnövényként ismert. A csalánfejek finom szőrszálakkal vagy “tüskékkel” rendelkeznek a növény teljes szárán és levélrészén, amelyek megérintésekor irritáló kémiai reakciót váltanak ki, amely égő és szúró érzést kelt. Ez az érzés adta a csalánkat a nevüknek. A csalánlétet a csalán növény leveleinek összevágásával, vagy kevésbé gyakori használatával állítják elő.

Házias gyümölcslé elkészítése

A csalánléta leggyakrabban frissen rendelhető, bár néha meg is vásárolhatja az egészségügyi élelmiszerboltokban. A csalánfehérje sötétzöld színű, és általában 1 uncia adagban fogyasztódik, mert az íz erős és a tápanyagmennyiség magas. A csalánlécet csak a levelek leveleire, a növény leveleire és szárára lehet önteni, vagy a leveleket vízzel elegyítve. Kombináljon 2 csésze csalánlevelet 1 csésze vízzel, hogy csalánlécet keverőben vagy gyümölcslében 4 csésze csalánlevélet készítsen, hogy egy csésze csalánlévet készítsen egy gyümölcscentrifugával.

Csalán táplálkozás

A friss csalán levelek alacsonyak a kalóriákban, mindössze 1 kalóriát tartalmaznak 3 gramm adagban. Nélkül zsír, nátrium, koleszterin, fehérje vagy cukor adagonként és szinte semmilyen szál nélkül, a csalán levelek mindazonáltal tápanyagokban gazdagok. A friss csalán 3 grammos adagja a C-vitamin mindennapi értékének 7 százalékát és a vas-DV értékének 1 százaléka egy 2000 kalóriás napi étkezésnél. Egyetlen adagban a kalcium DV értéke 87% -a. Kalciumra van szükség ahhoz, hogy a csontok és a fogak erősek legyenek, és segít az erek és az izmok összehúzódásával és korlátozásával.

Általános használat

A Maryland-i Egyetem szerint a csalán és gyümölcslé csökkenti az izmok és ízületek fájdalmát. Bár a csalán levelek fájdalmat okoznak, amikor megérinti őket, valójában csökkentik a fájdalmat, amikor egy már sérült területre kerülnek. A csalánlétet ekcéma, ízületi gyulladás, köszvény és vérszegénység kezelésére is használják, valamint íngyulladást és rovarcsípő fájdalmakat. A vizelethajtó, csalán hagyományosan az ízületi fájdalom kezelésére használták a középkori Európában.

A csalánfájást gyakran használják a jóindulatú prosztata hiperpláziának, a prosztata gerincének megnagyobbodásaként. Egy 2013-ban az iráni Vörös Félhold orvosi folyóiratban megjelent tanulmányban a BPH-ból származó felnőttek, akiket csiklandal kezeltek, jelentősen csökkentette a BPH tüneteit, mint azoknál, akik placebót kaptak. A klinikai vizsgálatot háromszor három különböző csoporttal végeztük, és minden vizsgálatban a következtetések hasonlóak voltak.

Segíti a prosztata egészségét