Mi a különbség a C-vitamin és a kalcium között?

A C-vitamin és a kalcium két alapvető tápanyag, számos okból, de a szervezetnek szüksége van minden egyes különböző folyamatokra. Bár a C-vitamin olyan vitamin, amely támogatja a szövetek növekedését és javítását, a kalcium egy ásvány, amely az erős fogak és csontok számára szükséges. Fontos, hogy megfeleljen az ajánlott napidíjaknak mindkettőnek, és sokféle ételből kaphatja őket. Beszéljen orvosával, mielőtt megváltoztatná a tápanyag bevitelét.

Funkciók

A C-vitamin nem csak a növekedéshez és a fejlődéshez szükséges, hanem egy olyan fehérjét is, amely nélkülözhetetlen az ínszalagok, az inak és a bőr számára. Ezenkívül ez a vitamin segít megőrizni a porcokat a csontokban és a fogakban, két területen, amelyek kalciumot igényelnek a növekedéshez, az erõsséghez és a fejlõdéshez. A C-vitaminra is szükség van a sebek gyógyítására, és a sejtek védelmére a környezeti károktól. A kalcium időközben hozzájárul a véralvadáshoz, az izmok mozgásához és a jelek továbbításához az idegei között. Mindegyik tápanyag elégedése elengedhetetlen a szervezet megfelelő működéséhez és egészségéhez.

RDA és források

A Maryland Egyetem Orvostudományi Centruma szerint a C-vitaminra vonatkozó RDA 75 mg a 19 évesnél idősebb nőknél és a 19 évnél idősebb férfiak esetében a 90 mg. A kalcium esetében az RDA 1000 mg mindkét nem esetében 19 és 50 év között, és egyszer 51-es fordulatot tesz, az RDA 1200 mg-ot jelent. A brokkoli, a káposzta és a sötét leveles zöldek, pl. A spenót, a kelkáposzta, a répa és a gyermekláncfű jó forrásai mind a C-vitamin, mind a kalcium számára. A C vitamin egyéb jó forrásai közé tartoznak a narancs, a görögdinnye, a paprika, az áfonya és az ananász, míg a sajt, a tofu, a tej és az osztrigák más jó kalciumforrások.

hiányosságok

Nem ritka az, hogy az emberek az Egyesült Államokban enyhén hiányosak a C-vitaminban vagy a kalciumban, de ez veszélyt jelenthet az egészségére nézve. A C-vitamin hiányának jelei közé tartozik a vérzésgumik, durva bőr, könnyen zúzódás és veszélyeztetett immunrendszer. Eközben, ha hiányzik a kalcium, akkor kialakulhat csontritkulás, ami gyengül a szövetben a csontjaiban, és idővel ez a csontsűrűség elvesztéséhez vezethet. Beszéljen orvosával a kiegyensúlyozott étrend kialakításával, hogy megfeleljen az ilyen tápanyagok RDA-jának, és kérdezze a kiegészítőket, ha nem tudja a C-vitamint és a kalciumot az élelmiszeren keresztül.

túladagolás

Mivel a C-vitamin vízben oldódik, a szervezet felszívódik a feleslegetől, és túladagolás nem valószínű. Ha azonban napi 2000 mg-ot meghaladó vitamint fogyasztanak, akkor hasmenés és egyéb gyomorpanaszok fordulhatnak elő. A magas kalciumfelvétel azonban fokozhatja a vesekövek kialakulásának kockázatát az idő múlásával. Ha több mint 2500 mg ásványi anyagot fogyaszt naponta, gyomorpanaszokat, étvágytalanságot, zavartságot és rendellenes pulzusszámot is tapasztalhat. Ha ilyen tüneteket tapasztal, keresse fel egészségügyi szolgáltatóját.