Mi a lipid polimerek?

Mi a közös gyertya viasz, szteroid hormonok és vaj? Ezek mind lipidekből álló biomolekulákból állnak. A kis lipid építőelemek halmozódnak lipidpolimerekből – nagyobb, összetettebb struktúrák. A lipidek fontos szerepet játszanak az emberi egészségben, és fel kell venniük az egészséges étrendbe. Forduljon egészségügyi szolgáltatójához vagy dietetikusához, hogy megtalálja a zsírok bevitelét a tápláló étrendbe.

lipidek

A lipidek biomolekulák, amelyek vízben oldhatatlanok és alapvető szerepet játszanak az emberi biológiában és fiziológiában. A lipidek olyan energia tartalékkal látják el a szervezetet, amely 30-40 napig táplálja a test funkcióit étkezés nélkül, amíg rendelkezésre áll a víz. A lipidek sejtmembránokat képeznek, a testet hidegtáplálják, pihentetik és védik a szerveket a sérülésektől, megakadályozzák a bőr kiszáradását, és részt vesznek különböző testrendszerek hormonális szabályozásában.

Monomerek és polimerek

Képzeld el, hogy egy nyaklánc gyöngyökkel fonódik össze egy szalagszálon. Természetben az egyes “gyöngyök” olyan kisméretű molekulák, amelyek egy nagyobb, összetettebb szerkezetet alkotnak polimerként. Például a keményítő kis, polimerizált glükóz monomerekből áll. Az aminosavakkal, szénhidrátokkal és nukleinsavakkal ellentétben a lipidek nem alkotnak nagy polimert. A szénhidrátokkal ellentétben, amelyek gyakran több száz egybeeső monoszacharidból állnak, a lipidpolimerek általában csak néhány monomer hosszúak.

A lipid típusai

Számos lipidcsoport van, beleértve a szteroidokat, zsírokat, viaszokat és foszfolipideket. A szteroidok a nemi hormonok előfutárai, és a sejtmembránok folyékonyak és rugalmasak. A viaszok védő réteget képeznek, és megakadályozzák a növények, baktériumok és rovarok megsemmisítését. A foszfolipidek kettősréteget képeznek, amely körülveszi és sejteket tartalmaz. A növényi és állati eredetű zsírok az emberi táplálkozás lényeges részét képezik.

szempontok

A rossz hírnév ellenére a zsírok az egészséges, kiegyensúlyozott étrend fontos részét képezik. A legfontosabb az étkezési zsír fogyasztásának a napi kalóriabevitelének 20-35% -ára korlátozása. Hozd a zsírt egészséges forrásokból, például diófélékből, halból, avokádóból és olívaolajból, és távolítsa el a telített zsírokat, mint a vaj, a vörös hús és az egész tej tejtermékei.