Mi a napi ajánlott adag gyümölcs és zöldség?

Ha fogyasztja a gyümölcsök és zöldségek ajánlott napi bevitelét, akkor megkapja a különböző tápanyagokat és fitokemikáliákat, amelyek segítenek csökkenteni a szívbetegségek kockázatát, megelőzni a rákot és más betegségeket, valamint fenntartani az optimális egészségeket. Találhat olyan forrásokat, mint pl. Tápértékjelölő címkék, amelyek különböző adagolási méreteket használnak, de az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma a gyümölcsök és zöldségek napi adagjait javasolja a csészék tekintetében.

Napi gyümölcsszolgálat

Az USDA azt ajánlja, hogy a felnőtt férfiak és nők, akik 2000-2799 kalóriát fogyasztanak, napi 2 csésze gyümölcsöt kapjanak. Ha kevesebb, mint 2000 kalóriát kap naponta, vagy ha 31 évesnél fiatalabb nõ vagy, akkor csökkentheti bevitelét napi 1,5 csészére. Azok, akik naponta több mint 2800 kalóriát fogyasztanak, növelniük kell a fogyasztását 2,5 csészére. Az 1 csészés adag egyforma csésze 100 százalékos lé és szeletelt vagy apróra vágott gyümölcs, egy kis alma vagy egy nagy banán, narancs vagy őszibarack.

Ajánlott növényi termékek

51 éves korig a nők naponta 2,5 pohár zöldséget fogyasztanak. Az 51-et meghaladóan az ajánlás a Chooseapp.gov szerint 2 pohárra csökken. A férfiaknak napi 3 csészét kell fogyasztaniuk, és a bevételüket 2,5 kg-ra csökkenthetik 51 év után. A bevitelt a naponta fogyasztott kalóriák szerint is igazíthatja. Ha 1,600-tól 2,199 kalóriát kap, akkor legalább 1,5 pohár zöldséget kell fogyasztania. Azok, akik naponta több mint 2200 kalóriát fogyasztanak, növelniük kell a bevitelüket 2 csészébe, a “Dietary Guidelines for Americans, 2010” kiadvány szerint.

Heti iránymutatások színenként

Minden zöldségcsoport minden táplálkozási szempontból hasonló, de a kombinációk különböző mennyiségű vitamint, ásványi anyagot és fitokemikáliát kínálnak. A táplálék teljes tápanyagtartományának eléréséért a “Dietary Guidelines for Americans, 2010” (Ajánlott táplálékkal kapcsolatos irányelvek az amerikaiak számára 2010) heti gyakoriságot ajánl minden színcsoport számára, amely napi 2,5 csésze fogyasztására épül. Próbálj meg kb. 5 csészét hetente keményítõ zöldségből és 5,5 pohárból a vörös és narancssárga csoportból. A sötét zöldségek és babok hetente egyenként 1,5 pohárat kell figyelembe venniük. Egy másik 4 csésze hetente a “más zöldségek” nevű csoportból kell származnia, amely magában foglalja a babcsírakat, céklát, káposzta, karfiol, zeller, uborka, zöldbab és hagyma.

Meghatározott növényi táplálék

A legtöbb zöldség esetében az 1 csészényes adag egy mérőedénynek felel meg. Ha nyers leveles zöldekkel megy, akkor 2 mérőcsésze apróra vágott nyers zöldségeket kell kapnia, hogy megkapja az 1 csészés adagot. Néhány méretű, egészséges ételek, amelyek 1 csésze adagot tartalmaznak, két közepes sárgarépát, egy közepes fehér burgonyát és egy nagy édes burgonyát, borsot vagy kukoricadarabot tartalmaznak. Egy nagy paradicsom és egy csésze paradicsomlé szintén 1-csésze zöldség-adagot képvisel. A Chooseapp.gov egyszerűvé teszi a szükséges adagok becslését mérés nélkül: Csak töltse fel a tányér felét gyümölcsökkel és zöldségekkel.