Mi a táplálkozási érték jelentése?

Az élelmiszer táplálkozási értéke határozza meg, hogy milyen élelmiszer készült és milyen hatással van a szervezetre. A betegség és a testtömeg-szabályozás miatt különösen fontos, hogy megértsük az étrend tápértékét a testre gyakorolt ​​hatás miatt, mivel ez a koleszterin, a zsír, a só és a cukor bevitelére vonatkozik. Az élelmiszer-címke az elsődleges eszköz, amely lehetővé teszi a fogyasztók számára, hogy megértsék a táplálkozási értékeket annak érdekében, hogy tájékozott döntéseket hozhassanak a fogyasztásról.

A táplálkozási címke

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala 1990-ben felhatalmazta az élelmiszer-címkézést a táplálkozási címkézési és oktatási törvény (NLEA) alapján. 1994-ben az élelmiszeripari cégek törvény szerint kötelezték az új élelmiszer-címkét az összes csomagoláson. Azonban közel 20 éve van a címke újbóli vizsgálatát és elemzését, hogy jobban szolgálhassák a fogyasztókat. Az élelmiszer-címke a kalóriákról és a méret, a zsír, a cukor, a nátrium, a szénhidrát, a fehérje, a vitamin és az ásványi anyag mennyiségéről Amely 2000 kalóriás étrenden alapul.

Az összetevők listája

Az összetevők listája értékes információkkal van feltöltve, de gyakran figyelmen kívül hagyják. Az összetevők kulcsfontosságúak annak meghatározásához, hogy milyen táplálékból és végső soron táplálkozási tényekről van szó. Például sok ember nem ismeri fel az olyan élelmiszereket, amelyeket teljes gabonaáruként értékesítenek, és amely elsődleges összetevőként dúsított búzalisztet tartalmaz, elsősorban a közönséges finomított liszt. Ezért a teljes gabonaszelet nem lenne teljesen tény. Ezt csak az összetevők listájának elolvasásával és a táplálkozási tények összehasonlításával lehet meghatározni.

Zsírok és cukrok meghatározása

A zsírtartalmat néha a fogyasztók felsorolják rossz zsírok, telített és transz és jó zsírok, többszörösen telítetlen és egyszeresen telítetlenek. A telített zsírok elsősorban olyan állati termékekben találhatók meg, mint a hús, a tej és a tojás. A transzzsírok megtalálhatók a sült és feldolgozott élelmiszerekben. Mindkettő növelheti a szervezet összes koleszterinszintjét és LDL-szintjét. Az egyszeresen telítetlen és többszörösen telítetlen zsírok mind a teljes koleszterinszintet csökkentik, mindazonáltal az egyszeresen telítetlen zsírok is növelik a HDL szintet, kétféle cukor létezik: természetesen előforduló és finomított vagy hozzáadott cukrok. Természetben előforduló cukrok találhatók a gyümölcsökben és a tejben. A finomított vagy hozzáadott cukrok felsorolása a következő: magas fruktóz kukorica szirup, asztali cukor, kukorica szirup, gyümölcslé koncentrátumok, kukorica édesítőszer. A cukrot nem definiálják a táplálkozási címkén, és a kutatók azt sugallják, hogy csak a hozzáadott cukrot kell feltüntetni.

Ajánlott napi bevitel

Az élelmiszer-címke elolvasása során hasznos tudni, hogy mi az egészséges felnőtteknek az ajánlott napi adag. Az Amerikai Szív Szövetség szerint a koleszterinre, a zsírra, a nátriumra, a rostra és a cukorra vonatkozó ajánlások: Koleszterin: 300 mg vagy annál kevesebb szívbetegségben szenvedő betegek esetén 200 mg vagy annál kevesebb szívbetegségben szenvedő betegeknél: zsír: 25-35% Teljes kalória, 7 százalék telített és 1 százalék transzzsír, nátrium: Ideális esetben kevesebb, mint 2300 mg, 1500 mg naponta; Rost: 14 gramm rost szükséges minden 1000 kalóriaért; cukor: Nem több, mint 100 kalória hozzáadott cukor nőknél és 150 kalória hozzáadott cukor a férfiak számára

Új címke

A jelenlegi címke az évek során kisebb módosításokkal jár, de a táplálkozási kutatások kifinomultabbak és a táplálkozási értékekkel kapcsolatos fogyasztói ismeretek bővülnek. A kutatók és a fogyasztók egyaránt felszólítanak a címke átalakítására. Néhány javaslat egy frissített címkére: megemlítendő, hogy a gabonák hány százaléka a teljes kiőrlésű gabona, fel kell tüntetni, hogy a zsírok és a cukrok magasak-e, a koffein tartalmat mindig feltárják, és a hozzáadott cukrok felsorolása a típushoz tartozik.