Mi az 5-htp és mennyi időbe telik a munka?

Amikor az aminosav-triptofánt tartalmazó ételeket eszik, a szervezet használ valamit, hogy 5-hidroxi-triptofánt vagy 5-HTP-t állítson elő. Az 5-HTP átalakul a szerotonin, egy fontos neurotranszmitter az agyban. A szerotonin részben felelős a hangulatod és viselkedésedért, így a szerotonin szint növelése segíthet a testsúlycsökkenésben az étkezési szokások megváltoztatásával.

Az 5-HTP-kiegészítők alkalmazása csökkentheti az étvágyat és a szénhidrátokra vonatkozó elvárásokat. Az 5-HTP-kiegészítők növelik az agyban a szerotoninszintet, és a szerotonin természetesen elnyomja az étvágyat, segít enni kevesebbet, magyarázza az Oz Blog. A fokozódó szerotoninszintek javíthatják a hangulatot és segítenek elkerülni a depresszió vagy szorongás miatti érzelmi étvágyat.

Mivel a szervezet 5-HTP-t használ a szerotonin előállítására, a szerotoninszintek növekedni fognak, amint 5-HTP kiegészítést szed. Néhány hétig eltarthat, hogy észrevegye az étvágyat és az étkezési szokásokat az Oz Blog szerint. Ne vegye be a kiegészítést több mint 12 hétig, kivéve, ha orvosa erre utasítja. Hozza ki a legtöbbet az 5-HTP étvágycsökkentő hatásaival, ha naponta kétszer vagy háromszor adagol egy adagot étkezés előtt 30 perccel. Ez az agyának ideje, hogy feldolgozza és átalakítsa a vegyszert, mielőtt enni.

A kutatók tanulmányozták az 5-HTP hatásait az étvágyat illetően az 1980-as évektől néhány ígéretes eredmény mellett. A Journal of Neural Transmission 1989-ben közzétett tanulmány szerint az elhízott nők, akik öt héten át vették az 5-HTP-t, kevesebb kalóriát fogyasztottak, mint azok, akik placebót szedtek. Az “American Journal of Clinical Nutrition” című, 1992-ben publikált tanulmány szerint az elhízott nők, akik 5-HTP-t vesztettek súlyuk alatt, két 6 hetes periódusban – az első időszakban az első testtömegük körülbelül 2% -át és további 3% A második hat hét alatt. Az első időszakban a vizsgálatban résztvevőknek nem adtak étkezési korlátozást. A második hat hét alatt a résztvevőket arra kérték, hogy kövessék az alacsonyabb kalóriatartalmú étrendet, és az étkezés közti magas szénhidráttartalmú ételeket nem. A placebót szedő résztvevők nem veszítettek jelentős súlyt egyik időszak alatt sem.

Étrend-kiegészítőként az 5-HTP-t az US Food and Drug Administration nem hagyja jóvá az elhízás vagy más egészségügyi állapot kezelésére. Fontos, hogy beszéljen orvosával az 5-HTP használata előtt. Túl sok szerotonin veszélyeztetheti a szerotonin szindrómát, ezért fontos, hogy ne vegyen be 5-HTP-t, ha antidepresszánsokat vagy egyéb olyan gyógyszereket szed, amelyek növelik a szerotonin szintet, például a fájdalomcsillapítót, a tramadolt és a meperidint, vagy a migrénes gyógyszereket. Annak ellenére, hogy az 5-HTP súlycsökkentésre gyakorolt ​​hatásának vizsgálata során a napi egy-három alkalommal napi 50 mg-os adaggal kezdődött, a Maryland Medical Center figyelmeztet. Beszélje meg kezelőorvosával a dózis növelését, ha úgy érzi, hogy a kiegészítő nem segít az étvágyának szabályozásában néhány hét múlva.

5-HTP a súlycsökkenésért

Meddig tart

Bizonyíték az 5-HTP-re

óvintézkedések