Mi az e-vitamin rda?

Az E-vitamin a zsírban oldódó antioxidáns vegyületek csoportjába tartozik, amelyek különböző élelmiszerekben és táplálékkiegészítőkben találhatók. Az antioxidánsok védik a sejteket a káros szabadgyökök okozta károsodástól, amelyek hozzájárulhatnak a szívbetegségek és a rák kialakulásához. Az E-vitamin napi ajánlott bevitele az életkortól függően változik.

Ajánlott táplálékkiegészítő

Az Orvostudományi Intézet a fontos tápanyagokra vonatkozó ajánlott táplálékkiegészítést (RDA) állapítja meg. Az RDA a tápanyag átlagos napi bevitelét jelenti, amely megfelel az egészséges emberek 97-98 százalékának. Az E-vitamin RDA értékei életkortól függően, de nem szerintük. A 3-3 éves gyermekeknek napi 6 milligrammot vagy 9 nemzetközi egységet kell kapniuk az E-vitaminból, a 4-8 éves gyermekeknek napi 7 mg-ot, vagy 10,4 nemzetközi egységet kell kapniuk, és a 9-13 éves korosztálynak 11 mg-ot kell kapnia, vagy 16,4 nemzetközi egység, naponta. A serdülők és felnőttek 14 éves és idősebbeknek 15 mg-ot, vagy 22,4 nemzetközi egységet kell kapniuk E-vitaminból naponta. A szoptató nők napi 19 milligrammot vagy 28,4 nemzetközi egységnyi E-vitamint kapnak.

Élelmiszerforrások

Az E-vitamint sokféle diófélék, magok, zöldségek és gyümölcsök finomításával kaphatják, beleértve a napraforgómagot, mandulát, mogyorót, földimogyorót, spenótot, brokkolit, mangót és paradicsomot. A diófélék és olajok, mint például a napraforgóolaj, a pórsáfrányolaj és a mogyoróvaj szintén E-vitamint kínál, így a búzacsíraolaj, a kukoricaolaj és a szójaolaj.

Jelentőség

Az E-vitaminnak pozitív gyulladáscsökkentő hatása van, és szerepet játszik az immunerősítésben és a vérlemezke-aggregáció megelőzésében, a Nemzeti Egészségügyi Intézetek Diétás Étrendi Hivatala szerint. Bizonyos bizonyítékok azt mutatják, hogy az E-vitamin elősegítheti a szívkoszorúér-betegség megelőzését vagy késleltetését, de az Országos Egészségügyi Intézmények azt sugallják, hogy több kutatásra van szükség ezen a területen. Az E-vitamin segíthet megvédeni a rákot a szabad gyökök károsodásának csökkentésével és az immunfunkció fokozásával. Azonban a tanulmányok ezen a téren is meggyőzőek.

Elfogadható felső beviteli szint

A nagy dózisú E-vitamin kiegészítők káros hatással lehetnek, beleértve a hemorrhagiás stroke fokozott kockázatát. Ennek eredményeképpen az Orvostudományi Intézet az E-vitaminnal szemben tolerálható felső beviteli szinteket vagy UL-értékeket állapított meg. Az 1-3 éves gyermekek nem fogyaszthatnak naponta 200 milligrammot vagy 300 nemzetközi egységet E vitaminnal, A 4-8-as nem fogyaszt több mint 300 milligrammot, vagy 450 nemzetközi egységet, és a 9-13 éves gyermekek nem fogyaszthatnak napi 600 milligrammot vagy 900 nemzetközi egységet. A 14-18 éves serdülők nem fogyaszthatnak naponta több mint 800 milligrammot vagy 1200 nemzetközi egységnyi E-vitamint, és az 19 éves és idősebb felnőttek nem fogyaszthatnak naponta több mint 1000 grammot vagy 1500 nemzetközi egységet.