Mi okozza a hányást futás közben

A hányás futás közben néha az állóképesség és a teljesítmény jele, de nem egészséges. Inkább azt jelzi, hogy valami nincs egyensúlyban a testedben. A túlzott expozíció, a kiszáradás és az alacsony vércukorszint a hányás gyakori okai, különösen akkor, ha hosszú távon vagy nagy intenzitással jár. Ha úgy találja, hogy folyamatosan hányás közben fut, annak ellenére, hogy módosította a rendszert vagy étkezési szokásait, forduljon orvoshoz.

Jellemzők

Gyakran előforduló hányás gyakran görcsök, émelygés, vagy fejfájás vagy szédülés. Más tünetek is előfordulhatnak, mint a viszketés, puffadás és hasi fájdalom. Hányás történhet a hosszú futás, vagy a futás közepén, az okoktól függően. Ha a hányás a használat megkezdése után hamarosan megtörténik, valószínűleg az élelmiszer vagy a folyadékok túlzott fogyasztása okozza.

Okoz

Amikor futsz, a tested megszabadul a végtagoktól, távol az emésztőrendszertől. Ha túl hamar eszeled, mielőtt kijutna, az emésztési folyamata romlik, ami könnyen hányingert és hányást okozhat. Másrészről, az üres gyomorban történő bejutás hypoglykaemiát okozhat – alacsony vércukorszint -, amely hányingert és hányást is okozhat: a kiszáradás és a túlzott hidratálás hasonló hatást fejt ki. A túlfeszültség hányást okozhat, mert a test kiüríti a folyadékokat, hogy felszívja a keletkező sav felhalmozódását. Egyéb okok lehetnek allergiák – a fáradtság, a szorongás, a rossz ételek és betegség fogyasztása miatt. Bizonyos esetekben az emelkedett gasztrointesztinális rendellenesség okozhatja a hányást

Megelőzés

Az idő előtt, közben és után hidratálja a hidratált vizet, kis mennyiségű vizet kortyolgatva vízzel, elkerülje a túlzott hidratálást, ami szintén hányást okoz. Egy kisebb étkezést két-négy órával a futtatás előtt győződjön meg róla, hogy elegendő tüzelőanyag van, de elegendő időt ad a szervezetnek a megfelelő emésztéshez. Ha elfelejtenél enni, egy kis snack elfogyasztása nem kevesebb, mint 30 perccel a futás előtt nem okozhat problémát. Ha hányingert kezdesz ébredni a futás közben, lassuljon és csökkentse a lépést. Pihenjen egy pillanatra, amíg az émelygésérzés elmúlik. Pace magad közben, és ne nyomja magát a pont a hányás. Kerülje az olyan ételeket és anyagokat, amelyek irritálhatják a béltraktust, beleértve a koffeint, az alkoholt, a fűszereket, a mesterséges édesítőszereket és a nem szteroid gyulladásgátló szereket, például az ibuprofent.

szempontok

Ha az ivási és táplálkozási szokásaidat állítja be, vagy módosítja az intenzitást, ne hagyja abba a hányást, forduljon orvoshoz diagnózishoz. Beszéljétek meg bármilyen allergiát vagy gyógyszereket, amelyekkel kapcsolatban szedsz, hogy lássák, esetleg okozzák-e a problémát. Ha egyéb tünetei vannak, például szédülés, szájszárazság vagy zavartság és fáradtság, amikor hány, azonnal forduljon orvoshoz.