Mi okozza az alacsony immunrendszert?

Az immunrendszer a sejtek és szervek hálózata, amelyet kifejezetten a fertőzések leküzdésére fejlesztettek ki. Az immunrendszer gyengeségei lehetnek veleszületettek, vagyis valaki született velük, vagy szerzett, külső tényezők okozta. A csökkent immunitású személy fokozott veszélyt jelent a fertőzésekre és a betegségekre nézve.

Congenital Immunodeficiencies

Az immunrendszer nagyon összetett, és számos olyan sejt és fehérjét tartalmaz, amelyek a fertőzések leküzdésére és a test egészséges állapotának megőrzésére szolgálnak. Ezen összetevők bármelyikében előforduló hiba vagy mutáció egy veleszületett immunhiányhoz vezethet, amelyet primer immunhiánynak is neveznek. A leggyakoribb hiba az IgA hiány, amely gyakran 333 embernél fordul elő, és gyakran tünetmentes, de a betegek gyakran észlelik a gyakori sinus, a húgyúti és a bélfertőzést. Az elsődleges immunhiány másik szélsősége súlyos kombinált immunhiány, vagy SCID, amely 50 000 emberből 1-et érint. Ebben a helyzetben a T-sejteket termelő testben probléma merül fel, és az érett T-sejtek nem fejlődnek ki. Ez súlyos életveszélyes fertőzésekhez vezet, különösen a vírusoktól és a gombáktól. Az SCID-vel született csecsemők csontvelő transzplantációt igényelnek a túlélésért. Több más elsődleges immunhiányosságot írtak le, amelyek a klinikai súlyosság szempontjából valahol e kettő közé esnek, és még sok mindent még nem fedeztek fel.

Immunhiány a vírusok miatt

Az emberi immunhiányos vírust vagy a HIV-et az 1980-as évek elején jellemezték. A HIV egy olyan vírus, amely fertőzi az emberi T segítő sejteket, és nem képes leküzdeni a vírusokat és bizonyos parazitákat. 2006-tól az USA-ban egy-egy 5000 embert fertőztek meg a vírussal, míg néhány afrikai országban az előfordulás nagyjából egy-öt ember volt. A HIV kezelés kombinált terápia a nagyon aktív antiretrovirális terápiával vagy a HAART-val, amely tipikusan három különböző gyógyszert tartalmaz. Ez a gyógyszeres kezelés nagymértékben javította a HIV-ben szenvedő betegek hosszú távú túlélését, és lassítja az AIDS progresszióját, a szerzett immunhiányos szindrómát. Egy másik vírus, amely súlyos szerzett immunhiányt okozhat, az emberi T-limfotróf vírus vagy a HTLV, amely a leggyakoribb Japánban és más Ázsiában. Más vírusok, például az Epstein-Barr vírus, amely mononukleózist okoz, és a citomegalovírus befolyásolhatja a szervezet normális immunitását, de a hatás általában nem olyan súlyos.

Az alultápláltság miatti immunhiány

Bizonyos vitaminok és ásványi anyagok hiánya csökkent immunrendszeri funkcióhoz vezethet. Az A, E és C vitaminok, valamint a cink, a réz, a vas és a szelén mindegyike fontosnak bizonyult neutrofil, T-sejt vagy antitest funkció szempontjából. Kevésbé kiegyensúlyozott étrendben és a bélbetegségben szenvedő betegeknél csökken a tápanyagok felszívódása.

Egyéb betegségek okozta immunhiány

A Turner-szindrómában érintett nők alacsony antitestszintekkel, gyenge T-sejt-funkcióval és neutrofil-mediált baktériumok elpusztításával járhatnak. A Down-szindróma hasonló problémákat okozhat. A sarlósejtes betegségben szenvedők mindig elveszítik a lép funkcióját az idő múlásával, és ez veszélyezteti a streptococcus tüdőgyulladást és a szalmonella csontfertőzést. A cisztás fibrózisban szenvedő betegeknek nehézséget okoz a nyálkahártya tisztítása a tüdejükből, ami a tüdőgyulladás magas kockázatához vezet, különösen a Pseudomonas szervezetekben.

Egyéb tényezők, amelyek alacsony immunitást okoznak

A stressznek bizonyult az immunológiai jelátviteli molekulák működésének modulálása, de ez a hatás nagyban különbözik egyik személytől a másikig. Úgy tűnik, hogy az öregedés negatív hatást gyakorol az immunitásra. A szélsőséges környezeti feltételeknek való kitettség, mint például az űrrepülés, a nagy magasságok és az ionizáló sugárzás, károsíthatja a szervezet normális képességét a fertőzések leküzdésére.