Miért állnak vissza a megrontott nők visszaélő kapcsolatokban?

A barátai és szerettei egy megalázott nő gyakran elgondolkodnak, miért marad a visszaélésszerű kapcsolat. A visszaélés áldozatának pszichológiai állapota összetett, és a visszaélés gyakran ciklikus. Számos lehetséges ok van a bántalmazóval való tartózkodásra, és minden helyzet más. Ha megértjük, miért maradnak nők ebben a helyzetben, az első lépés, hogy segítsen egy szeretett személynek megkapni a segítségét.

Tagadás

A visszaélések gyakran fordulnak elő ciklusokban. Erőszakos epizód után a visszaélő partner rendkívül bocsánatkérő lehet, és gyakran esküszik, hogy a visszaélés soha többé nem fog megtörténni. Egy ideig a bántalmazó a legjobb viselkedése. A legtöbb bántalmazó bájos és manipulatív. A nők az ilyen típusú kapcsolatokban meggyőzhetik magukat, hogy a partner “nem jelentette azt”, és tapasztalat tagadta a partnere visszaélő tendenciáit.

Személyes történelem

Az egyik oka annak, hogy néhány nő a visszaélő emberekkel marad, hogy úgy véli, hogy a kapcsolat normális. Sok esetben nőtt fel egy visszaélő szülő, jellemzően az apa vagy más férfi alak. Lehet, hogy ezek a nők megnézték, hogy saját édesanyjaik évek óta bántalmazzák az embereket, és ez arra enged következtetni, hogy a nők várhatóan elviselik ezt a viselkedést.

Félelem

Az egyik fő oka, hogy a nők visszaélő kapcsolatokban maradnak, attól tartanak, hogy mi fog történni, ha megpróbálnak elhagyni. Gyakran a házastárs meggyõzi az asszonyt, hogy õ megöli vagy megsérti õt, gyermekeit, háziállatait vagy szeretteit, ha elhagyja. Ő attól is félhet, hogy a munkahelyen üldözi vagy zaklatja. Alternatívaként a bántalmazó fenyegetheti magát, ha elhagyja magát. A visszaélésszerű kapcsolatokban sok nő fél, hogy egyedül maradjon. Lehet, hogy átmenetüket az egyik kapcsolattól a másikig csak kevés önálló idővel, vagy olyan sokáig tartottak volna a jelenlegi kapcsolatukban, hogy úgy érzik, túl késő ahhoz, hogy “kezdje újra”.

Az erőforrások hiánya

A visszaélés alatt álló nők gyakran azért maradnak, mert logisztikailag könnyebb, mint elhagyni. Sok bántalmazó visszatartja pénzeit és forrásait a házastársaiktól, és egyesek megtagadják, hogy a nő a házon kívül dolgozzon. Ezek a nők úgy érzik, nincs helye menni, különösen, ha gyermekük van.

Szerelem

Egyes bántalmazott nők valóban úgy érzik, hogy partnereik jó emberek, akik alkalmanként rossz epizódok. A nő valóban szeretheti partnereit, és úgy érzi, hogy ő kell maradnia a kapcsolatban, hogy “megszüntesse” a bántalmazót.

A visszaélésszerű partner egyik jellemzője, hogy meggyőzi azt a nőt, akinek értéktelen vagy nemkívánatos, és senki más nem akarja őt. A bántalmazó gyakran meggyőzze az asszonyt, hogy a visszaélés az ő hibája, azt állítva, hogy viselkedése a bántalmazó erőszakos reakcióját eredményezte. Sok bántalmazott nő is szégyellik helyzetükről. Attól tartanak, hogy a “kopott feleség” képének társadalmi megbélyegzése megpróbálja fenntartani a normális homlokzatát, még akkor is, ha ez azt jelenti, hogy a bántalmazóval együtt kell maradnia.

Pszichológiai hatások