Miért égnek a testünk szénhidrátok zsír előtt?

Az emberi test alapja annak a rendnek, amelyben égeti meg a zsírokat, a szénhidrátokat és a fehérjét, amit három tényezőnek ad: három hány cellát igényel, mennyi erőfeszítést igényel ahhoz, hogy felhasználható energiává alakítsa, és hogy mennyit tárolhat. A szervezet zsírégetés előtt szénhidrátokat éget, mert mindhárom kategóriában jól teljesít.

Ha szénhidrátokat fogyaszt, a szervezet átalakítja őket glükózra, majd glikogénre. Glükóz formában a vérben marad, hogy táplálja tevékenységét és anyagcseréjét. Ha van még valami, akkor a májra és az izmokra megy, ahol glikogénként tárolják. A szervezet képes megérinteni ezeket a tartalékokat, ha szükséges, ha abbahagyja a szénhidrátot. De az izmok és a máj csak annyit tarthat, körülbelül 500 g egészséges emberben. A szervezeted csaknem minden zsírt, amit enni, de legfeljebb 98 százalékát tárolhatja. Tömeget ad a zsírszövetnek vagy zsírsejteknek. A tested határozatlanul ott tarthat, ezért nem szükséges a szervezeted használni.

Ha túl sok szénhidrát eszel, még mindig marad majd néhány, miután a szervezet energiát használ, és miután tárolja annyi glikogént, amennyit csak tud. A szervezet képes átalakítani az egyensúlyt zsírként energia felhasználására éhezés esetén, majd végül visszaalakítja szénhidrátokká, ha szüksége van rájuk. De az anyagcseréjének keményebben kell dolgoznia ahhoz, hogy ezt elérje. Tehát a szervezet azonnal égeti a szénhidrátot, mert ez sokkal egyszerűbb feladat.

Az agyad jelentős energiamennyiséget igényel, kétszer annyi, mint bármelyik másik sejt a szervezetben. Bár az energiához zsírt használ, ez nem hatékony folyamat. A zsírraktárakat először ketonokká kell bontani az agyadra, és nem használnak ketont, valamint glükózt használ. Minél keményebben gondolkodol, és annál inkább koncentrálsz, annál több glükózra van szüksége az agyadra. A szervezet ezt a keresletet először a szénhidrátok metaboiizálásával tudja ellátni.

Minden sejtje glükózt használhat energiáért, és központi idegrendszerének glükózzal kell rendelkeznie a működéshez. Energiáját nem tudja zsírrá tenni. A szénhidrátok táplálják az egész testet, és a zsír nem. Ezért a szervezet az első szénhidrátot használja, mert egyedül képes megőrizni az egész test hatékony működését. A zsírok használata szűkebb, nincs rá szükség.

Tárolási elérhetőség

A könnyű anyagcsere

Az agy igényei

Egyéb szöveti igények