Miért fontos minden nap vizet inni?

Az emberi test több, mint fele vízből áll. A víz része minden szövetnek, szervnek és sejtnek. Az anyagcsere, a légzés és az emésztés számos kémiai reakciót igényel víz. A megfelelő hidratálás nélkül a vesék és a belek nem tudják megfelelően eltávolítani a hulladékot. Az élet nem folytatódna anélkül, hogy valamilyen formában megfelelő vizet kellene bevinnie.

Életfenntartó funkciók

A Clemson Egyetem Kooperatív Kiterjesztési Otthoni és Kertészeti Információs Központja elmagyarázza, hogy az emberek több mint pár napig nem élhetnek víz nélkül. Néhány alapvető funkció, amely a vízre támaszkodik: a normál testhőmérséklet szabályozása, a tápanyagok és az oxigén szállítása a sejtekhez, valamint a hulladékok törzsének felszabadítása.

A kiszáradás hatásai

Fontos, hogy minden nap vizet fogyasszon a kiszáradás elkerülése érdekében. Mint a Northwestern Egészségtudományi Egyetem a “A Dehidráció Veszélyei” -ben elmagyarázza, a tünetek egy száraz szájjal, izomgörcsökhöz és delíriumhoz vezetnek pár nap alatt. A testvízveszteségnek csak 2-5% -a van már a fáradtság és a fizikai teljesítmény csökkenésében. A kiszáradás előrehaladtával a tünetek a megerőltetéshez, a megnövekedett pulzusszámhoz, gyengeséghez és szédüléshez fordulnak. Ha 20 százalékos testvízveszteség fordul elő, a halál közeledik.

Több előnye a víznek

Az élet fenntartása mellett a víz bizonyos funkciói is hozzájárulnak a nap egészének kényelméhez. A Clemson University Cooperative Extension Office beszámol arról, hogy a vízpárnák ízületei, erősíti az izmokat, segíti a székrekedés megakadályozását és nedvességet biztosít a bőrnek és más szöveteknek. A teljesség érzése is lehet, ami megakadályozza a túlfogyasztást. Az ivás sok vízzel megakadályozza a szomjúság és a szájszárazság érzését, és megőrzi a bőrt frissen és egészségesen.

A megnövekedett vízbevitelt igénylő helyzetek

Hányás, hasmenés vagy fokozott izzadás esetén a szervezetből több vizet veszítenek el. Ezt a folyadékot le kell cserélni a dehidráció megakadályozása érdekében. Nagyon kisgyermekek hajlamosak arra, hogy súlyuk miatt súlyosbodjanak a méretük és a testükben jelenlévő kisebb mennyiségű víz miatt. A sportolóknak gondoskodniuk kell a megfelelő folyadékokról, mielőtt edzés előtt és után kijavítják a veszteséget a verejtékezés során. A University of Minnesota Extension Office azt tanácsolja a sportolóknak, hogy igyanak sok folyadékot a nap folyamán, és igyanak, mielőtt szomjas. A vízhiány szédüléshez, fáradtsághoz, gyenge fizikai teljesítményhez és akár hőhegyhez is vezethet. A nagyon meleg időben a víz elengedhetetlen ahhoz, hogy megakadályozza a testhőmérséklet túl magas bejutását, ami halálhoz vezethet.

A víz jelen van az élelmiszerekben és italokban

A University of Minnesota Extension Office elmagyarázza, hogy a víz jelen van minden italban és gyakorlatilag minden élelmiszerben. A tiszta víz fogyasztása azonban a legjobb módja annak, hogy biztosítsuk a megfelelő hidratálást és a test megfelelő működését, mivel egyes italok koffeint vagy alkoholt tartalmaznak, ami elősegítheti a kiszáradást. Körülbelül 1 ml víz szükséges a nap folyamán felhasznált kalóriákhoz. Az átlagos 2000 kalóriás étrendhez 2000 ml 2 liter víz szükséges, ami körülbelül nyolc pohár.