Miért kell a szervezetnek több oxigénre van szüksége, amikor gyakorolunk?

Amikor gyakorolsz, a légzési arány emelkedik. Ez igaz függetlenül attól, hogy állóképes módszerekkel, például súlyemeléssel, vagy utazási módszerrel, például kocogással vagy kerékpározással gyakorol. Nyilvánvaló, hogy egy aktív test több oxigént igényel, mint egy nyugalmi állapotban lévő test. Ennek oka az izomzat és a véráramlás összetett kémiai folyamata.

Testének szüksége van oxigénre mindenkor. Az oxigén és a glükóz a szervezet alapvető energia-építőelemei. Ez megköveteli számukra, hogy a szívet a vér szivattyúzza, hogy a tüdejét belélegezze és exhaling, és hogy minden más szerv és sejt működését. Mindezek a tevékenységek energiafelhasználást igényelnek, amelyet részben oxigénnel kell helyettesíteni. Ha gyakorolsz, az izmok erőteljesebben mozognak, mint nyugalomban. Az anyagcsere aránya nő. Több energiára van szükségük, így többet termelnek az ATP kémiai energia molekulájából. Oxigénre van szükség az ATP előállításához, így annál több ATP-t termel, annál nagyobb oxigént igényel a szervezeted.

Az oxigén az Ön izomzatát és más testrészeit érinti a véráramban. Az oxigén feloldódik a plazmába, ahol a legtöbb – mintegy 98,5 százalékos, a Kentucky Egyetem adatai szerint – a hemoglobin molekulákhoz kapcsolódik. Amíg pihenj, a hemoglobin molekuláknak csak mintegy 20-25 százaléka ad oxigént a szövetüknek. Sok oxigén marad a véráramban a tartalékban. Amint elkezdi gyakorolni, felveszi ezeket a tartalékokat, és a véráramban az oxigén-hemoglobin telítettség élesen csökken. Több oxigént kell bevennie, hogy pótolhassa ezt a veszteséget, és teljesíthesse testének fokozott oxigénigényét.

Az oxigén vagy a PO2 részleges nyomása az oxigénre gyakorolt ​​egyedi nyomást jelenti gázok vagy anyagok keverékében. Ahogy az oxigén elhagyja a véráramat, és belép a szövetekbe, a véráram PO2 csökken. Alacsonyabb PO2-szinteken a vörösvérsejtjei többet jelentenek a 2,3-difoszoglicerátnak nevezett anyagnak. Ennek az anyagnak a megnövekedett jelenléte segít megváltoztatni a hemoglobin szerkezetét úgy, hogy könnyebben adja fel oxigénjét.

A hemoglobin gyorsabb oxigén felszabadulását, amelyet egyébként csökkentett oxigén-hemoglobin telítettségnek neveznek, a gyakorló test egyéb körülményei is ösztönzik. Mivel az izmok extra ATP-t, az alapvető energiaegységet termelnek, szintén hulladékot termelnek. Ezek elsősorban szén-dioxid, vagy CO2, és hidrogénionok, vagy H +. Christian Bohr 1904-ben felfedezte, hogy ezeknek az anyagoknak a koncentrációja fokozza a hemoglobint az oxigénmolekulák felszabadítására. Ez a főhatás, a Bohr-hatás megkönnyíti az izmok és egyéb aktív szövetek gyakorlását, hogy fokozzák az oxigént a véráramból nagyobb mennyiségben – de ez azt is jelenti, hogy sokkal gyorsabban kell feltölteni az oxigénellátását.

Megnövekedett energiaigény

Csökkentett vér oxigén tartalékok

Csökkentett részleges nyomás

A Bohr-effektus