Mikor szünetet kell tartani a futástól?

Amikor a futásod előrehaladásáról van szó, a többség nem mindig jobb. Ha az intenzitást, távolságot vagy nehézséget növeli – például a hegyekkel – túl gyorsan, valójában csökkenti a futási képességét, és nem javítja. Ezt túlfutónak nevezik. A megoldás kemény egy sok futó számára – szünetet tart. Az overtraining sok jele van, ami növeli a sérülés és a betegség kockázatát. Ha ezt a problémát korán elkapjuk, lerövidítjük a szünetet, amire vissza kell térnünk.

A fáradtság egy olyan jelzés, hogy túlképzett és szünetet tart. Tény, hogy ez a leggyakoribb jele a túlképzésnek. Ez akkor fordul elő, ha a képzés mennyisége és intenzitása növekszik, de a helyreállítási idő nem. A fáradtság eredetileg érintheti Önt a futás közben, és akkor is jelen lesz a pihenőidő alatt. Ön is érzékeny vagy depressziós, és megváltozott alvási minták.

A teljesítménycsökkenés egy klasszikus jel, hogy túlképzetlen és szünetet kell tartania. Minden alkalommal, amikor futsz, mikroszkopikus könnyeket hozsz az izomban. Pihenésedkor a tested javítja őket. Ez az, ahol a sebesség és az ereje nyeresége származik. Ha nem használ elegendő helyreállítási időt, akkor helyreállítási hiányt hoz létre. Ha ez újra és újra megtörténik, az izom és a celluláris funkciók megsérülnek. Ez lassabb, gyengébb testet eredményez, ahelyett, hogy erősebb, gyorsabb test lenne. A túlfutás neurológiai és pszichológiai hatásokat is eredményez, amelyek az agyának csökkent képességét eredményezik, hogy “felvegye” a futás közben használt izmokat.

Ha a nyugalmi pulzusszám emelkedik, akkor lehet, hogy a jelek szerint túl keményen nyomkodtok, és meg kell szüntetni a futást. A reggeli pihenés első pillanatát veszi el. Ez az információ értékes annak meghatározásához, hogy megfelelően felépült-e az utolsó edzésből. Ha a pulzus 10 percenként meghaladja a normál értéket, itt az ideje, hogy szünetet tartson. Ennek az elméletnek az alapja, hogy a katecholamin szintje megváltozott, amikor túlzott állapotban van, teste katecholamin kémiai hírvivõket termel a stressz hatására, amely befolyásolja a pulzusszámát.

Minél hosszabb ideig túlkezel, annál több pihenést igényel. Ha enyhe túlélési esélyeket tapasztal, csak néhány nap pihenésre van szüksége. Ha krónikus fáradtság és egyéb túlfutó tünetek jelentkeznek, akkor szükség lehet hat hét pihenésre. Még akkor is, ha a spektrum alacsony végénél van, csökkentenie kell a képzési hangerőt, amikor visszatér a futáshoz. Tartson egy oktatási naplót, és rögzítse a nyugalmi pulzusszámot, általános egészségi állapotát, az edzésének módját, az izomfájdalom mértékét, és hogy milyen fáradtnak érzi magát, hogy elkerülje a túlképzést vagy a korai szakaszban való elkapását, javasolja a Rice Egyetem szakértőit Texasban.

Fáradtság

Teljesítmény

Pulzus

Felépülés