Milyen betegségek jönnek vitamin és ásványianyag-hiány?

A vitaminok és ásványi anyagok fontos tápanyagok, amelyek elősegítik az egészséget, a növekedést és a fejlődést. A vitaminok és az ásványi anyagok is biztosítják, hogy különböző kémiai reakciók képesek legyenek a szervezetben. Ha hosszabb ideig nem fogyaszt elegendő vitamint és ásványi anyagot, számos betegség bármelyikét fejlesztheti.

A vashiányos vérszegénység az egyik leggyakoribb táplálkozási elégtelenség. A vas-hiányos vérszegénységet az egészséges vörösvérsejtek hiánya jellemzi, mivel a szervezetben nem megfelelő mennyiségű vas található. Ha nincs vörösvérsejtje, a szövetek nem kapnak elég oxigént. Ez fáradtságot, légszomjat és szédülést okozhat. A vashiányos vérszegénységet az alacsony étrendi bevitel vagy vérvesztés okozhatja. Az enyhe vagy közepesen súlyos veseelégtelenségben szenvedő anémiát korrigálhatják az étkezési vas vagy a szájon át történő kiegészítés fokozott bevitelével. Súlyos esetek vérátömlesztést igényelhetnek. A vashiányos vérszegénység megelőzése érdekében a felnőtt férfiaknak napi 8 mg vasat kell fogyasztaniuk, és a felnőtt nők naponta 15 mg vasat fogyasztanak.

Egész életed során tested folyamatosan lebontja a régi csontot és új csontokat regenerál a helyén. Az ásványi anyagok a kalcium, a foszfor és a zsírban oldódó D-vitamin mind alapvető fontosságúak az erős csontok kialakulásához. A kalcium és a foszfor kombinálják a hidroxiapatitot, amely a csontok és fogak szerkezetét és erősségét biztosítja. A D-vitamin a kalciumot és a foszfort szabályozza azáltal, hogy stimulálja az ásványi anyagok abszorpcióját a béltraktusban, és fenntartja az ásványi anyagok normális tartományát a véráramban. Ha hiányoznak ezek közül a vitaminok és ásványi anyagok közül, a szervezet képes lesz a csont regenerálására, de az újonnan létrehozott csont nem lesz erős. Ez csontritkulás kialakulásához vezet, olyan állapotban, amelyet gyenge, törékeny csontok jellemeznek, amelyek hajlamosak törésre. A csontritkulás kialakulásának megelőzése érdekében fontos, hogy naponta elegendő mennyiségű D-vitamint, kalciumot és foszfort fogyasztanak. A felnőtteknek 5-15 mcg D vitamint, 1000-100 mg kalciumot és 700 mg foszfort kell fogyasztaniuk naponta.

Az étrendben nem megfelelő mennyiségű vízben oldódó B-vitamin-niacin a pellagra nevű betegséghez vezethet, amelyet a bőr gyulladása, kiütések, memóriavesztés, zavartság és hasmenés jellemez. A kezeletlen pellagra halálhoz vezethet. Az 1900-as években a pellagra széles körben elterjedt az Egyesült Államokban. A dúsított szemek, amelyek a diéta legfontosabb táplálékforrásai, csökkentik a pellagra előfordulását az Egyesült Államokban. A MayoClinic.com megjegyzi, hogy a pellagra továbbra is előfordul azok között, akik nagyon rossz táplálékkal rendelkeznek, vagy azok, akik alkoholfogyasztást alkalmaznak. A pellagra fejlődésének elkerülése érdekében a nők 14 mg niacint fogyasztanak, a férfiak pedig naponta 16 mg niacint fogyasztanak.

A makrocitás anémia egy másik típusú anaemia, amelyet a B12 vitamin vagy a folsav nem megfelelő mennyisége okozhat. Mindkét vízben oldódó B-vitamin szükséges a vörösvérsejtek megfelelő szintéziséhez. Megfelelő mennyiségek nélkül a szervezet vörösvérsejteket hozhat létre, de túl nagyok és nem képes megfelelően működni. Ennek eredményeképpen a szervezet oxigénhiányt szenved, A makrocitás anaemia megakadályozása érdekében a felnőtteknek napi 2,4 millió B12 vitamint és 400 mcg folsavat kell fogyasztaniuk.

Vas-hiányos vérszegénység

Csontritkulás

Pellagra

Makrocitikus anaemia