Milyen előnyei vannak a k2-vitaminnak?

A K-2 vitamin a csontok egészségére és a véralvadásra szánt tápanyag. Bár a K-vitamin minden formája hasznos lehet ugyanazon feltételek kezelésére és megelőzésére, a kutatások kimutatták, hogy a K-vitamin-vitaminnak lehetnek speciális tulajdonságai, amelyek hasznosak a szívkoszorúér-betegség és a prosztatarák megelőzésében, valamint a csontok egészségének javításában.

Háttér és táplálkozási források

A K-vitamin zsíroldható vitamin, amelyet a májban tárolnak. Elsődleges célja a véralvadás vagy véralvadás elősegítése. A K-vitamin a K-vitamin egyetlen túlnyomásos formája az Egyesült Államokban, bár a K-vitamin-vitamin receptek révén kapható. A test azonban képes K-1-vitamint K-2-re alakítani. K-vitamin-hiány ritka, mert a szervezet képes termelni. A K-2 vitaminban gazdag diétás források közé tartoznak a marhahús, a szalámi, a vaj, a tojássárgája, a kemény sajt, a natto és a csirkemell. A K-vitamin bevitelére nincs ajánlott felső határ.

Különböző formák

A K-vitamin különböző formákban jön létre, beleértve a K-1 (filokinon), a K-2 (menakinon) és a K-3 (szintetikus menadion). A Linus Pauling Intézet megjegyzi, hogy míg a K-1 és a K-vitamin nem mérgező, a K-vitamin-vitamin mérgező lehet, ezért már nem használják K-vitamin hiány kezelésére. A MedlinePlus megjegyzi, hogy a K-1 általában a K-vitamin legelőnyösebb formája, mivel erősebb, gyorsabban működik és kevésbé mérgező, mint a K-vitamin egyéb formái. A K-vitamin-vitamin azonban előnyös lehet a K-vitaminnal szemben -1.

A K-2 vitamin megelőző egészségi tulajdonságai

Egy 2004-es tanulmány, amely a Journal of Nutrition című folyóiratban megjelent, megállapította, hogy a szívkoszorúér-megbetegedések mortalitása a K-vitamin-fogyasztás növekedésével csökkent. A tanulmány megállapította, hogy a K-vitamin-vitamin hasznos lehet a szívkoszorúér-betegség megelőzésében. Ezeket az előnyöket nem észlelték a K-1 vitamin esetében. Egy “Osteoporosis International” című 2013-as tanulmány szerint a K-2 vitamin kiegészítők segíthetnek a posztmenopauzás nőknél az osteoporosis okozta csontveszteség megelőzésében. Az “American Journal of Clinical Nutrition” című 2008-as tanulmány megállapította, hogy a megnövekedett K-2 vitamin fogyasztás kisebb prosztatarák kockázatával jár együtt. Ez a kapcsolat azonban nem mutatkozott a K-1 vitamin esetében.

Csontok és fogak

A K-vitamin minden formában fontos a csontok egészségének megőrzésében, mivel segít megkötni a kalciumot a csontokba. A K-2-vitamin különösen fontos lehet, mivel a szervezet előnyben részesíti a kalciumot a fogakban és csontokban, míg a K-1-et elsősorban a véralvadáshoz használják. A University of Maryland Medical Center megjegyzi, hogy az alacsony K-vitamin szintet találták az egyének osteoporosisban. A vizsgálatok azt is sugallják, hogy a K-vitamin a sportolóknak segítséget nyújt a csontok egészségében.