Milyen ételekkel és italokkal kell elkerülnie a hólyagfertőzést?

A National Kidney Foundation becslései szerint évente 10 millió ember látogat el az orvoshoz a hólyagfertőzések miatt. Szerencsére a legtöbb fertőzés kezelhető, és nem okoz súlyos károkat. Néhány esetben azonban a húgyhólyagfertőzések gyakran visszatérnek, ami folyamatos irritációt okoz. Ha a húgyhólyag fertőzése tüneteit észleli, sok vizet kell inni, és meg kell nézni, milyen táplálékokat fogyasztanak. Kerülni kell az alkoholt, a koffeint, a cukrot, a citrusféléket és a fűszeres és zsíros ételeket, mivel ezek leginkább befolyásolják az immunitást és irritálják a hólyagot. Beszéljen orvosával a hólyagfertőzések kezeléséről, és vegye fel a regisztrált dietetikus tanácsát az étkezési lehetőségekről.

Hólyagfertőzések alapjai

Hólyagfertőzések – amelyeket általánosságban húgyúti fertőzéseknek vagy UTI-ként említenek – akkor jelentkeznek, amikor a baktériumok bejutnak a húgyutakba, gyulladást okozva a húgyhólyagban és a húgycsőben. Ez duzzanatot, fájdalmat és vizelési nehézséget okoz. Ha nem kezelik, az állapot vesekárosodáshoz vezethet. A húgyúti fertőzések a nőknél a leggyakoribbak, valószínűleg a nőstény anatómiai rövid hossza miatt. A National Kidney Foundation becslései szerint egy ötödik nő tapasztalatai szerint egy UTI élettartama alatt él.

Élelmiszerek és italok, amelyek megakadályozzák a mentességet

Egyes élelmiszerek és italok kimutatták, hogy gátolják az immunrendszert. Az alkohol, a zsíros ételek, a cukor, a kifinomult kenyér és a tészták csökkentik a szervezet képes megvédeni magát. A nagy mennyiségben fogyasztott cukor a fogyasztás után legfeljebb öt óráig csökkenti a fehérvérsejt funkciót. Ha az UTI tüneteit tapasztalja, az ételek fogyasztásának csökkentése segíthet a szervezet természetes védekezésének javításában.

Irritáló ételek és italok

Egyes ételek és italok irritálják a húgyhólyagot, és kerülni kell az UTI során. A koffeinmentes ételek és italok – mint például a kávé, a cola, a tea és a csokoládé – ​​diuretikumként hatnak, ami elősegíti a kiszáradást és irritációt okozhat. A citrus italok, mint a narancs és a grapefruitlé, az alkohol és a fűszeres ételek szintén irritálhatják a húgyúti traktusokat. Próbálja csökkenteni vagy megszüntetni ezeket az ételeket, amikor tüneteket tapasztal.

Élelmiszerek, amelyek segíthetnek

Az áfonyaleves hagyományosan húgyhólyag-fertőzések kezelésére szolgál. A kutatások kimutatták, hogy hatékonyak lehetnek az ilyen fertőzések megelőzésében, mivel olyan természetes vegyi anyagokat tartalmaz, amelyek megakadályozzák a baktériumok kötődését a húgyutak bélésébe. Nem bizonyult hatásosnak a hólyagfertőzések kezelésére. Az egészséges étrend fenntartása segíthet a tünetek csökkentésében. Próbálj meg sok zöldséget és gyümölcsöt enni, mivel antioxidánsokban gazdagok, amelyek segítik a mentálódást. A magas rosttartalmú élelmiszerek, például a teljes gabona, a bab és a hüvelyesek, szintén segítenek a tünetek enyhítésében.