Milyen hatása van a neuropathia hatásának a b12-vitaminhiány miatt?

A B-12 vitamin olyan étrendi vagy kiegészítő tápanyag, amelyre a vörösvérsejt- és DNS-képződést, valamint az idegrendszer normális működését magában foglaló testi folyamatokra támaszkodhat. Ha B-12-hiánya van, számos neuropathiával kapcsolatos tünetet, vagy idegfunkciót károsíthat.

Háttér

A felnőtteknek és tizenéves férfiaknak és nőknek naponta legalább 2,4 millió B-vitamin vitamint kell kapniuk az Országos Tudományos Akadémia Orvostudományi Intézetének szabványai szerint. A fiatalabb gyermekeknek kisebb mennyiségű vitaminra van szükségük, míg a várandós és szoptató nőknek és a tizenéveseknek valamivel többre van szükségük. Az 50 éves vagy annál fiatalabb emberek általában megkapják a B-12 vitamint az élelmiszerek forrásából, beleértve a halakat, a kagylókat, a húsokat, a baromfit és a tejet. Azonban az 50 évesnél idősebb emberek gyakran problémái vannak a B-12-et közvetlenül a természetes táplálékforrásokból elnyelni, és B-12-es táplálékot kell fogyasztaniuk, vagy B-12-ét.

Idegkárosodás

Szükséged van a B-12-re, hogy a mielin burkolatokat úgy formálják, hogy megvédjék az idegek külső felületét. Ha B-12-hiányt alakít ki, károsodást okozhat a myelinben, amely lefedi az agyad és a gerincvelő idegeit, valamint a gerincvelődből nyúló idegeket. A károsodás potenciális tünetei lehetnek a lábad és a karok bizsergése és zsibbadása, gyalogolási nehézségek, dezorientáció, emlékezetkiesés és a demencia olyan formája, amely önmagában vagy azzal összefüggő hangulatváltozásokkal járhat. Tipikusan ezek a tünetek fokozatosan fejlődnek, ha a B-12-es hiánya megmarad.

B-12 hiányosság és vérszegénység

A B-12-es hiányosságokkal rendelkező emberek szintén kialakíthatják a vörösvérsejt-rendellenességet, amelyet megaloblasztos anémiának neveznek. Ez a körülmény akkor fordul elő, ha a megfelelő B-12 hiánya egy másik B-vitamin, azaz folát vagy folsav hiányosságait váltja ki. A foláthiány viszont csökkenti a szervezet azon képességét, hogy olyan vörösvérsejteket állítson elő, amelyekre támaszkodik, hogy szöveteket hoznak oxigénnel. Az orvosok általában a megaloblasztikus anémia jelenlétét használják, mint a rendellenesen alacsony B-12 szintek fő diagnosztikai indikátora. Azonban a B-12 hiányosságainak nagyjából 25 százaléka nem fejfájást okoz, az Oregon Állami Egyetem Linus Pauling Intézet jelentése szerint. Ennek eredményeképpen nehezebb lehet hiányosságot feltárni, mielőtt az idegkárosodás megkezdődik.

szempontok

A B-12 hiánya B-12-es injekciókkal vagy nagy dózisú orális kiegészítőkkel gyakran fordítható meg az Országos Egészségügyi Intézet Diétás Étrendi Hivatala szerint. Ugyanakkor állandó idegkárosodást is fejleszthet, ha nem kap megfelelő kezelést egy bizonyos idő alatt. Ha B-12-hiánya szokatlanul magas folsav- vagy folsavfogyasztással kombinálódik, bármely anémiához kötődő tünetek hatásait megfordíthatja, anélkül, hogy az alapul szolgáló hiányosságot kezelné. Ez a helyzet potenciálisan növelheti az esélyeit a diagnosztizált idegkárosodás kialakulásához. További tájékoztatásért forduljon orvosához a B-12 hiányának idegrendszeri következményeiről.