Milyen kiegészítők blokkolják az ösztrogént?

Számos olyan kiegészítés létezik, amelyek megakadályozzák az ösztrogén termelését a szervezetben. Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala azonban nem szabályozza a kiegészítő gyártók által tett állításokat. Ezért a tudományos bizonyítékok nem feltétlenül ellenőrzik az olyan kiegészítők állítólagos előnyeit, amelyek azt állítják, hogy blokkolják az ösztrogént a szervezetben. A férfiaknál az ösztrogén túlzott termelése és a nők termelésének csökkenése komoly egészségügyi következményekkel járhat. Ezért beszéljen orvosával, mielőtt bármilyen olyan kiegészítést kapna, amely az ösztrogén szintjének megváltoztatására törekszik a szervezetben.

Az ösztrogén egy olyan hormon, amely felelős a szervezet számos funkciójától, a nemi szervek fejlődésétől, a terhesség megőrzésétől és a nő testének fejlődésétől és fejlődésétől. Bár női hormonként gyakran társulnak, a férfiak korlátozott mennyiségű ösztrogént is termelnek. A “Harrison’s Internal Medicine Principles” szerint a férfiak által termelt tesztoszteronok körülbelül 1-8 százaléka konvertál ösztrogéngá. Ez a konverzió egyes férfiakban nemkívánatos fizikai megnyilvánulásokkal járhat.

Az aromatáz olyan enzim, amely a tesztoszteront ösztrogéngé alakítja. Az ösztrogént blokkoló kiegészítők nem blokkolják közvetlenül az ösztrogén termelést. Ehelyett ezek a kiegészítők blokkolják az aromatáz enzimet. Ez a cselekvés természetesen növeli a tesztoszteron termelését is, szteroidok használata nélkül. A Novadex XT és a 6-OXO olyan ösztrogén blokkolók, amelyek az aromatáz enzim blokkolásával működnek.

Az anti-aromatáz vagy az ösztrogén blokkoló kiegészítők számos összetevőt tartalmaznak. A konkrét összetevők a gyártó sajátos összetételén alapulnak. Ezek a kiegészítők azonban jellemzően diindolimetánt, 7-dihidroxi-foszfánt, LPC-t és krizint tartalmaznak. Ezen túlmenően ezek a kiegészítők olyan növényeket tartalmaznak, amelyek a tesztoszteron termelés növekedéséhez kapcsolódnak. Az ösztrogén blokkoló szerekben gyakran megtalálható gyógynövények közé tartoznak a görögszéna, a fodogia agrestis, az epimedium sagittatum, a tribulus terrestris, a shilajit moomiyo és a dodder mag.

A férfiak általában ösztrogén blokkolókat használnak a tesztoszteron szintjének növelésére a testükben. Ha túl sok ösztrogén van, a vízvisszatartást, a feminizációt és az izomvesztést okozhatja a férfiaknál. Ezen túlmenően a “Guyton and Hall Medical Book of Medical Physiology” szerint a férfiak túlzott mértékű ösztrogénszintje gyomor-gyulladást vagy mellnagyobbodást, hímnemű kopaszodás, pattanás és esetleges prosztatarákok lassú progresszióját okozhatja. Másrészről a tesztoszteron termelés növekedése egészségügyi problémákat is okozhat, beleértve a dihidrotesztoszteron növekedését. A DHT emelkedett szintjei prosztatarákhoz, pattanásokhoz és férfiakhoz hasonló kopaszodáshoz vezethetnek.

Mi az ösztrogén?

Ösztrogén blokkolók

A kiegészítők

Az ösztrogén hatása a férfiakban