Milyen típusú antibiotikum kezeli a húgyúti fertőzések?

A húgyúti fertőzések hatással vannak a húgyutakra. A húgyúti rendszer tartalmazza a hólyagot, a veséket, a húgycsövet és a húgyhólyagokat. A húgyhólyagot érintő legtöbb fertőzést alsóbb traktusfertőzésekként ismerik, míg a vesék fertőzései pielonefritisz néven ismertek. A húgyúti fertőzések kezelésére különböző típusú antibiotikumokat alkalmaznak. A választás számos tényezőtől függ, ideértve a kórtörténetet, az allergiákat és a kórokozó mikroorganizmus fogékonyságát az adott antibiotikumra.

A penicillin antibiotikumok biokémiai szerkezete miatt béta-laktám antibiotikumokként vannak besorolva. A béta-laktám antibiotikumok baktericid antibiotikumok, azaz bakteriális növekedést gátló bakteriosztatikus antibiotikumokhoz képest baktériumokat öltenek. A penicillin antibiotikumok megakadályozzák a baktériumok elpusztítását a bakteriális sejtfal termelésével, ami a mikrobák felrobbanását eredményezi. A University of Maryland Medical Center szerint az amoxicillin egyike volt a leggyakrabban használt penicillin antibiotikumok a húgyúti fertőzések ellen. Most már hatástalan az E. coli esetek 25% -ánál, a leggyakoribb baktériumoknál, amelyek húgyúti fertőzésekhez vezetnek. Augmentin egy másik penicillin antibiotikum, amelyet a húgyúti fertőzések kezelésére használnak. Ezeknek a gyógyszereknek a mellékhatásai közé tartoznak a hasmenés, a gyomorpanaszok és a kiütések.

A cefalosporinok egy másik típusú béta-laktám antibiotikum, és a biokémiai szerkezetben hasonlóak a penicillinekhez. Ezek az antibiotikumok a húgyúti fertőzésekkel járó baktériumok nagyobb hányada ellen dolgoznak. A ceftriaxon az egyik leggyakrabban alkalmazott intravénás antibiotikum, és hasznos a pyelonephritis kezelésében. Az orális cefalosporinok, köztük a cefixime, alacsonyabb húgyúti fertőzésekkel, például cystitis vagy húgyhólyag fertőzésekkel kezelhetők. A cefalosporin mellékhatásai hasonlóak a penicillin antibiotikumok mellékhatásaihoz.

A fluorokinolon antibiotikumok baktériumölő, megölő baktériumok azáltal, hogy megzavarják a replikációs folyamatot. A Merck kézikönyv szerint szájon keresztül a fluorkinolonok magas szintet érnek el a vizeletben, így ideálisak a húgyúti fertőzések kezelésére. A mellékhatások közé tartozik a gyomor-bél traktus irritációja, fejfájás, álmosság és szívritmuszavarok.

A Sulfa antibiotikumok a fogékony mikroorganizmusok által okozott hólyagfertőzések ellen dolgoznak. Sajnos a legtöbb baktérium már nagy ellenállóképességet mutat az antibiotikumok ezen osztályával szemben. A Sulfa antibiotikumok bakteriosztatikusak, és gátolják a baktériumok növekedését, mivel zavarják a DNS szintézisét, a sejt genetikai kódját hordozó fehérjét. A mellékhatások közé tartozik a kiütés, az allergiás reakció és más gyulladásos reakciók.

Penicillin

Cephalosporinok

fluorokinolon

szulfanamidok