Milyen veszélyekkel jár a szója tej fogyasztása?

A tehéntejtől eltérően a szójatejnek nincs laktózsa, ami a tehénintoleranciában szenvedők számára életképes alternatívát jelent a tehéntej számára. A megerősített szójatej fehérje, vas, B-vitamin és kalcium forrása, valamint alacsony telített zsírok és koleszterin. Bár a szójatej és más szója termékek kutatása nem mutatott keltő eredményeket, egyes bizonyítékok azt sugallják, hogy a szója tej fogyasztása bizonyos körülmények között káros mellékhatásokat okozhat.

Allergia

Az élelmiszer allergiája az immunrendszer eredménye, amely az élelmiszer egy részét káros, idegen anyagként ismeri fel és megtámadja. A szójatej esetében a káros rész – az allergén – egy fehérjecsoport. Az allergénre reagálva teste elszabadítja a hisztamint és egyéb vegyszereket a véráramba, ami allergiás tüneteket okoz. A szójatej és egyéb szója termékek allergiája általában nem komoly, de kényelmetlen lehet. A szója allergia tünetei lehetnek a bőr pirosodása, a szájban fellépő bizsergés, viszkető bőr, duzzanat, hasi fájdalom, orrfolyás vagy légzési problémák. A szójatejet érintő súlyos reakciók ritkák.

Nemi betegségek férfiaknál

A szójatej és más szója termékek izoflavonokat tartalmaznak, amelyek egyfajta fehérje. A magas izoflavon-fogyasztás az állatkísérletekben a csökkentett termékenységhez kapcsolódik, a Harvard School of Public Health táplálkozási tanszékének kutatói szerint. A kutatók közzétettek egy tanulmányt az “Emberi reprodukció” című, 2008. novemberi kiadásában, amely szerint a szójabab fogyasztása csökkentette a spermium koncentrációját.

Pajzsmirigy problémák

A szója tej fogyasztása zavarhatja a szervezet testképességét a pajzsmirigy gyógyszereinek felszívásában, az Amerikai Thyroid Association szerint. Az is okozhat problémákat, ha jódhiányos, vagy más problémái vannak a pajzsmirigyben. A szójatej izoflavonjai csökkenthetik a jód mennyiségét a szervezetben, ami a pajzsmirigy működésképtelenségéhez vezethet. A Maryland Egyetem Orvosi Központja azonban rámutat arra, hogy az USA-ban a legtöbb ember jódozott sót fogyaszt, ami kiegyenlíti az elfogyasztott szójából elvesztett jódokat.

Rák

A szója tej fitoösztrogént, ösztrogénhez hasonló hormont tartalmaz. A fitoösztrogének hatással lehetnek a hormonokkal kapcsolatos rákokra, különösen az emlőrákra és a prosztatarákra. Míg a szójatej és más szója termékek rákra gyakorolt ​​hatásának vizsgálata vegyes eredményekkel járt, egyes eredmények arra utaltak, hogy a szójatej és más termékek fogyasztása serkenti a mellrákos sejtek növekedését, a University of Maryland Medical Center szerint , A kutatás nem meggyőző, és több tanulmányra van szükség. A phytoestrogének csökkenthetik a mellrák kezelésére szolgáló tamoxifen hatékonyságát, és az UMMC azt javasolja, hogy ne szedjen szójatej- vagy szójatejterméket, ha szedik ezt a gyógyszert.