Milyen vitaminokat kell vállalnom?

A vitaminok segíthetnek a szervezetnek az edzés során tapasztalt igényekhez igazodni. Ha vitaminhiány van, elfojthatja az edzés eredményeit, és több testtartási rendellenességet okozhat, mint a javítások. A vitamin-kiegészítők alkalmazása segíthet annak biztosításában, hogy a szervezetben megtalálhatók legyenek a tápanyagok, amelyekkel támogatni kell az egyes edzések során és közben.

Az A-vitamin segít a szervezetnek kialakítani és fenntartani a csontváz- és lágyrészeket, a nyálkahártyákat és a bőrt. A szív- és érrendszer segít oxigént és tápanyagokat a működő izmoknak a kapillárisokon keresztül. Az oxigén- és tápanyagigény növekedése az edzés során. Az A-vitamin növeli a szövet-oxigenizációt a kapillárisok áteresztő képességének növelésével. Az A-vitamin támogatja az egészséges csontokat, és segít a szervezetnek legyőzni a csont- és ízületi károsodások által okozott károsodásokat, különösen a súlyemelést. Az A-vitamint kell az edzéshez használni, különösen akkor, ha a diéta nem tartalmaz sötét színű leveles zöldeket, élénk színű gyümölcsöket vagy tejtermékeket, a Medline Plus szerint.

A B-vitaminok olyan koenzimek, amelyeket a tested az Ön edzésénél felhasznált energia mennyiségének arányában használ. Ezek a vitaminok segítenek a szervezetnek az étrendből táplálkozó tápanyagokból energiát előállítani. A vörösvértestek kialakulása a B-vitaminoktól is függ. A tiamin, a niacin, a riboflavin és a pantoténsav a B-vitaminok közé tartoznak, melyeket a szervezet minden edzés során elveszít. A B-vitaminok szorosan együttműködnek egymással, nem pedig egy-egy kivételezéssel, akkor vegyen egy B-vitamin komplexet. A B-komplex több B-vitamint tartalmaz, hogy támogassa a munkáját, különösen akkor, ha az Ön étrendje nem tartalmazza a B-vitaminok természetes forrásait, például az állati fehérjéket, a leveles zöldségeket, a babot és a borsót.

A C-vitamint kell edzésre használni, különösen akkor, ha az étrend nem tartalmaz citrusféléket vagy zöld leveleket. A C-vitamin egészséges bőrre, csontokra, kötőszövetekre támaszkodik, és segít a szervezetnek a vas felszívódásában. A szervezetnek szüksége van vasra, hogy oxigént szállítson a tüdejéből az izmokba, miközben kijavít, az elégtelen vas károsíthatja az edzést, ha úgy érzi, hogy gyengének érezte magát, a Ron Nicholas Clarke “NFPT Fitness Nutrition Specialist Manual” szerint. A C-vitamin segít a szervezetnek alkalmazkodni az edzés igényeihez azáltal, hogy támogatja az egészséges növekedési és javítási folyamatokat az egyes edzések során károsodott szövetek számára. A C-vitamin segít fenntartani az erõs ereket is, amelyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy a tápanyagokat az edzés során az izmokhoz szállítsák.

A D-vitamin természetes forrásai közé tartoznak a hal-májolajok, a tojássárgája és a margarin. A szervezet D-vitamint is gyárt, ha napfénynek van kitéve. A D-vitamin segít fenntartani az egészséges csontokat, és szabályozza, hogy a teste más tápanyagokat használ. Az A-vitamin, a kalcium és a foszfor aktivitása a D-vitamin rendelkezésre állásától függ. A D-vitamint az edzéshez kell használni, különösen az A-vitamin teljes hatásának eléréséhez és az egészséges kalcium felszívódásának fenntartásához. Az elégtelen D-vitamin bevitel szintén csökkentheti az izom ideg működését, és növelheti az izomgörcsök kockázatát az edzés során.

A-vitamin

B-vitamin

C vitamin

D-vitamin