Mit inni és enni, hogy javítsam a d-vitamint?

A D-vitamin fontos tápanyag, amely szükséges a szervezet kalcium és foszfor egyensúlyához. Megfelelő D-vitamin nélkül, vagy ennek a vitaminnak a felszívódása miatt sebezhető a csontok szerkezetének gyengülése. A D-vitamin befolyásolhatja az immunrendszert is, segít megelőzni a vírusok és baktériumok általi infiltrációt. Azok az emberek, akik nem kapnak elegendő természetes napfényt, az idősek és az elhízott emberek a legnagyobb veszélyt jelentik a D-vitamin hiányára, de vannak olyan élelmiszerek és italok, amelyeket fogyaszthat, hogy ellensúlyozza ezeket a kockázatokat. Ellenőrizze kezelőorvosával, mielőtt megváltoztatja az étrendjét, hogy javítsa a D-vitamin bevitelt.

A természetes olajokban gazdag halak, például a lazac, a makréla, a tonhal és a szardínia, szintén magasak a D-vitaminban. Ezek a halak akár 15 százalék egészséges egészséges zsírokat tartalmaznak, amelyek csökkenthetik a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. A lazac egyetlen 3,5 dkl adagja körülbelül 647 nemzetközi D-vitamint tartalmaz, ami napi követelménynek felel meg 70 év alattiaknak, azaz 600 nemzetközi egységnek vagy 15 mikrogrammnak, így könnyű eleget tenni az ajánlott mennyiségnek a halak megemelésével. A Skin Cancer Foundation azt tanácsolja, hogy bizonyos halakat, például makrélát, friss tonhalat és kardhalat ettél óvatosan, mivel általában magas higanyt tartalmaznak. Egy csésze sózott makréla 1368 nemzetközi egységet tartalmaz, és a vadon élő harcsa 3 uncia táplálékot tartalmaz 425, az USDA National Nutrient Database szerint.

Bár a tojások jó hírnevet kapnak a koleszterinszintben, az igazság az, hogy kevesebb, mint korábban hitték. Az USDA Beltsville Humán Központ kutatója szerint a kutatók azt találták, hogy a tojások kevesebb koleszterint tartalmaznak, és a tojásokban a koleszterin valószínűleg nem olyan sötét, mint amit jelöltek. A tojások szintén gazdagok a D-vitaminban, és többet tartalmaznak, mint azt korábban feltételezték. Egészséges felnőttek naponta két tojást fogyaszthatnak anélkül, hogy aggódnának a káros hatások miatt, és 82 nemzetközi egységet kaphatnak D-vitaminukból, valamint más fontos tápanyagokat.

Az egész tej D-vitaminnal természetesen magas, de nagy zsírt is tartalmaz. Az alacsony zsírtartalmú és nem zsíros tej kevésbé tartalmaz D vitamint, mert a vitamin a zsírban van, de a legtöbb kereskedelmi forgalomban lévő tejet D-vitamint is hozzáadják. Ha nem szeretsz tejterméket, sok gabonát is D-vitaminnal erősítünk. Válasszon olyan gabonát, amely alacsony a cukorral és magas az étrendi rostban, hozzáadott tápértéke mellett. A D-vitamin-dúsított tej rendszerint körülbelül 125 nemzetközi egységnyi vitamint tartalmaz egyetlen adagban.

A D-vitamin bevétele a halak elfogyasztásától hasznos, de ez nem biztosítja ennek a vitaminnak a kiegészítését, ahogyan a csukamájolaj nem. Celia M. Ross szerint az “American Board of Family Practice” című tanulmány szerint “a D-vitamin-hiány egy széles körben elterjedt probléma, és az egyik tanulmányban az egészséges serdülők 42% -át érinti. A D-vitamin koncentrált mennyiségben megtalálható a tőkehal halak májában, ezért az olaj annyira gazdag ebben a vitaminban. Sok ember azonban továbbra is ellenzi a tőkehal májolaj ízét folyékony formában. Szerencsére a csukamájolaj kapszula formájában kapható, így elkerülheti a halak ízét.

Hal

tojás

Dúsított tej és gabona

Csukamájolaj