Mit kell adni hányásnak egy gyermekben?

A hányás gyakori gyermekkori esemény, de néhány szülő gyakrabban látja a gyermekek hányását, mint amilyennek tetszenek. A hányás hatékonyan kezelhető, ha a gyermek megfelelő folyadékot ad, és figyeli a súlyos betegség jeleit. Mivel a hányadás inkább tünet, mint betegség, a hányás ellenőrzése azt jelenti, hogy kezeli az alapbetegséget, vagy arra vár, hogy megoldódjon.

Hányás

A hányás akkor következik be, amikor a gyomor megköti az ételt, és az ételeket és a gyomornedveket visszaszorítja a nyelőcső és a szájából. Hányás fordulhat elő hányinger vagy szédülés reakciója ellenére, bár egyes gyermekek nem képesek kifejteni ezeket az érzéseket. Sok gyermek hány, mert a szervezet megpróbálja megszabadulni a káros termékek vagy baktériumok gyomrában. Az 1-nél fiatalabb gyermekeknél a hányást reflux vagy szűkített nyílás okozhatja, amely a gyomorhoz vezet.

gastroenteritis

A gyermekek leggyakoribb hányingerének oka a gasztroenteritis vagy a gyomorfájdalom, a PDR Health szerint. A gastroenteritis a gyomor és a belek gyulladása, mint vírusos vagy bakteriális fertőzésre adott válasz. Az egy évnél fiatalabb csecsemők, akik a gasztroenteritis miatt hányásra kerülnek, 20 percenként 50 gramm elektrolitoldatot kaphatnak. Ha egy csecsemő képes elviselni az elektrolit oldatot, és hányás nélkül nyolc órát vesz igénybe, megpróbálhatja megpróbálni a formulát, de ne vigye túl. A szoptató csecsemőknek először 20 percig rövid időn keresztül meg kell birkózni az elektrolit oldat helyett tolerálva. Ha a csecsemő hányás nélkül tolerálja az ápolást, növelje az időtartamát, amíg szoptat, amíg rendszeres időközönként nem folytatja a táplálkozást.

Ételmérgezés

Egyes gyermekek hánynak, ha túl sok baktériumot tartalmazó ételeket fogyasztanak. Ezt gyakran ételmérgezésnek nevezik, és 12 órával az elkényeztetett étel elfogyasztása után jelentkezik. A hányás csak néhány óráig tarthat, és általában nincs láz. Azok az emberek, akik az ételmérgezést hányták, tiszta folyadékot kaphatnak, mivel könnyű megemészteni őket. A tiszta folyadékok közé tartozik például az almalé, a jégkrém vagy az elektrolit oldat. Mivel a gyermek továbbra is tolerálja a folyadékokat, lassan növelje a bevitelt, hogy tartalmazzon süteményeket, pirítóst vagy rizst.

Bélbetegség

Egyes gyermekek hánytathatnak bélbetegség, például rotavírus miatt. Az ilyen típusú betegségek eltérnek a gasztroenteritistől, mivel lázzal és hasi fájdalommal járhatnak. Azok a gyermekek, akiknek lázuk van, és akik nem képesek folyadékot tartani, az acetaminophen rektális kúpját kaphatják orvos engedélyével. Ez kényelmet biztosít és kezeli a betegséghez társuló lázot.

Jelentőség

Mivel a hányás önmagában megoldható, és a folyadék megfelelő vízzel megakadályozható, a hányás sok esetben nem igényel orvosi értesítést. Más esetek súlyos betegség jelei lehetnek, és jelenteni kell őket. A Denver-i Gyermekkórház szerint a szülőknek orvoshoz kell fordulniuk, ha a babának nem volt nedves pelenka hat-nyolc órája alatt, ha egy gyermek több mint nyolc órát vesz vizelet nélkül, vagy ha a gyermek elsüllyedt szemmel vagy gyors légzéssel , Mivel ezek mind a dehidráció jelei lehetnek. A szülőknek értesíteniük kell az orvost is, ha a baba lövedék hányni, véres hányást vagy hányást okoz a fejsérülés után.