Mit tudok enni, ha candida van?

Normális körülmények között a candida, élesztőgomba ártalmatlan és harmóniában él a szájban, a gyomrában és a hüvelyben. Azonban, ha a candida túlmelegszik, akkor candidiasis nevű fertőzést okoz. Ez okozhat szájon át terjedő fertőzést, melyet elnyomás, bőrkiütés vagy hüvelyi élesztő fertőzés okoz. A csecsemők, az idős felnőttek és a gyengített immunrendszeri betegségek különösen veszélyeztetik a kócsagot. A candidiasis egyéb okai olyan gyógyszerek szedése, mint például az antibiotikumok és bizonyos fogamzásgátló tabletták és olyan állapotok, mint a cukorbetegség. A candida étrend célja, hogy csökkentse az ilyen fertőzések újbóli előfordulását az érzékeny emberekben.

A cukor szerepe

Ha az immunrendszer egészséges, a candida fertőzés kialakulásának esélyei általában alacsonyak. Egyes adatok azt sugallják, hogy a cukor csökkentése az étrendben elősegítheti az élesztőgombák fertőzését, a Maryland Medical Center szerint. A Candida metabolizálja az étkezési cukrot, és felhasználja azt a növekedéshez és nagyobb telepek létrehozásához, a Fungal Genetics and Biology című folyóirat 2011. augusztusában közzétett kutatás szerint.

A cél

A Candida étrend követése az, hogy csökkentse az étkezési cukor mennyiségét, amit naponta fogyaszt. Általában kerülni kell a cukorra, például az alkoholra és az olyan magas koncentrációjú élesztőgazdag élelmiszereket, amelyek elősegítik a növekedést, mint például a kenyér és a maláta. A tej és tejtermékek korlátozott lehet ezen a fajta étrenden is, a természetes joghurt pedig kivétel. A candida étrendet követők általában cukortartalmuk miatt ideiglenesen kiküszöbölik a gyümölcsöket, és rövid absztinencia után adják hozzá. A gomba is kerülendő, mivel ehető gombák.

Étkezés tervezés

A candida diétán a követők olyan élelmiszerekhez ragaszkodnak, mint a sovány hús, a hal, a baromfi, a tojás, az összes fajtájú zöldség, egészséges zsírok, diófélék és magvak. A szénhidrátokat összetett forrásokból, például teljes kiőrlésű gabonából és hüvelyesekből kaphatják. A teljes kiőrlésű gabonák például barna rizs, vadrizs, quinoa, zab, hajdina, bulgur és amarant. A bab, a borsó és a lencse összetett szénhidrátot biztosít a hüvelyes családból. Ez magában foglalja a szójababot, a fava-t, a csicseriborsót, a babot és a fekete és vörösbabot. Élvezheti a természetes joghurtot élő probiotikus kultúrákkal is. Kerülje a joghurt gyümölcsöt vagy hozzáadott cukrot. A probiotikus baktériumok a joghurtban segítenek elszívni a candide-t.

Candida Diet Menü

A candida étrend tápláló és alacsony a cukor, különös hangsúlyt fektetve a zöldségekre az antioxidánsok és a tápanyag sűrűségére. Egy tipikus reggeli a candida diéta lehet bármi a tojás tülekedés a kedvenc zöldségeket, a zabpehely a természetes joghurt és a dió. Ebédre és vacsorára zöldséggel és összetett szénhidrátokkal mindig sovány hús van. Például a lazac spárgával és barna rizszel vagy bőr nélküli csirkemellel, brokkolival és quinoal.