Súlyvesztés krónikus veseelégtelenséggel

Ha a beteg krónikus vesebetegsége olyan területen halad előre, ahol a vesék minimálisan nincsenek, akkor krónikus veseelégtelenség lép fel. Ez azt jelenti, hogy a vese normál működésének egytizedében működik, a MedlinePlus szerint. Mivel ez a feltétel befolyásolja, hogy a szervezet képes-e a hulladékok szűrésére és a kalcium- és káliumszint fenntartására, a szervezet nem képes megfelelően ételeket emészteni. Ez súlycsökkenéshez és képtelenséghez vezethet a tápanyagok teljes elnyeléséhez.

Orvos értékelése

Az orvos minden egyes látogatáskor valószínűleg a súlyát veszi igénybe. Ha gyorsan fogy, vagy túlsúlyos, az orvos javasolhatja, hogy látogasson el egy regisztrált dietetikusba, hogy a veseállapotának megfelelő étrendet alakítsa ki a Nemzeti Kidney Alapítvány szerint. Az étkezési terv elkészítése, amely elegendő kalóriát biztosít, és elkerüli az ásványi anyagokat, amelyek hatással lehetnek a vesefunkcióra, útmutatást ad az étkezési szokásokhoz. Ha gyors ütemben fogy, a dietetikus javasolhatja napi kalóriabevitelének növelését.

Kerülendő ásványi anyagok

Ha krónikus veseelégtelenségben szenved, elegendő kalóriát fogyasztva naponta segít megelőzni a testsúlycsökkenést, ami gyengének érezheti magát. Vannak azonban olyan ételek, amelyeket el kell kerülni azoknál, akiknél a veseelégtelenség tapasztalható, a MedlinePlus szerint. Elkerülve ezeket az ételeket és az olyan ételeket, amelyek kevésbé feszegetnek a vesékre, segít. Ez magában foglalja az olyan élelmiszereket, amelyek nátriumot, káliumot és foszfort tartalmaznak, és amelyeket tipikusan a vesék szűrnek. Orvosa korlátozhatja a folyadékbevitelt is, mert a vesék szűrik a folyadékokból származó hulladékokat.

Ételek enni

Azok, akik krónikus veseelégtelenségben szenvednek, valószínűleg a dialízis során, mesterséges módszerek a hulladékok szűrésére a szervezetből. Ha dialízist használ, orvosa javasolhat egy magas fehérjetartalmú étrendet, ahol naponta 8-10 uncia fehérjét fogyaszt, a MedlinePlus szerint. A források közé tartoznak a tojásfehérje, a fehérjepor, a hal, a baromfi és a sertéshús. A fehérje fontos a testsúlycsökkentés szempontjából, mert teste felépíti és javítja a szöveteket, és megakadályozza az izomvesztést. A szénhidrátok energiát nyújthatnak, ha a kezelések vagy a testsúlycsökkenés eredményeként gyengülnek.

szempontok

Nem minden krónikus veseelégtelenségben szenvedő betegnek kell fenntartania súlyát. Az orvosok bizonyos étrendi változásokat javasolhatnak a túlsúlyos vesebetegek számára. Ez azért van, mert a felesleges súly a testvér-változásokhoz vezethet, amelyek a vesebetegségekkel foglalkozó amerikai szövetség szerint a vesékre nagyobb igényeket támasztanak. Ezekben az esetekben orvosa korlátozhatja az elfogyasztott szénhidrátok mennyiségét, mivel ezek az ételek hatással vannak a vércukorszintjére. Ha az orvosa súlycsökkentési tervet ajánl, beszélje meg a napi kalóriatartalmakat és az esetleges étkezési korlátozásokat.

Megelőzés

A krónikus veseelégtelenség az egyik utolsó lépése a vesebetegségben szenvedő személynek. A súlycsökkenés megakadályozása bizonyos esetekben megakadályozza, hogy ez előforduljon. Ez azért van, mert a cukorbetegeknek és a magas vérnyomásnak – más néven magas vérnyomásnak is – nagyobb kockázata van a vesebetegség megtapasztalására, az Amerikai Vesebetegek Szövetsége szerint. A súlycsökkenés elősegítése segít megelőzni a krónikus vesebetegség kialakulását.