Vitaminhiány és elvékonyodó haj nőknél

A hajhiányosodás és a hajhullás kellemetlen, sőt tragikus, a nők számára szerzett tapasztalat. A “Cleveland Clinic Journal of Medicine” 2009-ben publikált áttekintése szerint napi 100-150 szőrszál elvesztése normálisnak tekinthető. Ha a haj elvékonyodik, előfordulhat, hogy tápanyaghiánnyal jár, bár vannak más lehetséges okok is.

A biotin, az egyik B-vitamin egyik hiánya a női elvékonyodást okozhatja – ezért hiányozhat a D-vitamin, a “Cleveland Clinic Journal of Medicine” 2009. júniusi számában közzétett áttekintő tanulmány szerint. A biotinra és a D-vitaminra vonatkozó pótlékok napi 30 és 15 mikrogramm. A biotin élesztőben, szardíniákban, tojássárgájában, szójababban, hüvelyesekben, teljes kiőrlésű gabonákban, diófélékben és diófélékben van jelen, míg a hal, tojás, tej, joghurt, D-vitaminos táplálék és napfény D-vitamint tartalmaz. A-vitamin napi szintén hajhulláshoz vezethet.

Egyes ásványi anyagok hiányosságai hajhullást és hajhullást okozhatnak nőkben is. Az American College of Dermatology és a “Cleveland Clinic Journal of Medicine” 2009-es áttekintése szerint mind a vas, mind a cink hiánya hajhullást okozhat. A 19 és 50 év közötti nők 18 mg vasat naponta igényelnek, a terhes nők 27 mg-ot igényelnek, és az 50 év feletti nők napi 8 milligramm vasat igényelnek. A cinkre vonatkozó követelmények a nők napi 8 milligrammjára, a terhesség alatt 11 milligrammra vonatkoznak. A vas és cinkben gazdag élelmiszerek közé tartozik a hús, a baromfi, a tenger gyümölcsei, a hüvelyesek és a dúsított reggeli gabonafélék. A tejiparban gazdag cink is gazdag. A hasított marhahús 4 gramm része kb. 3 milligramm vasat és 6 milligramm cinket tartalmaz.

Túl kevés kalóriát fogyaszt, túl kevés proteint és étrendi zsírt – különösen az esszenciális zsírsavakat, amelyek napi testtömegű zsírokról szólnak – elvékonyodhat a nőkben a hajhullás és hajhullás miatt, a 2009-es felülvizsgálat szerint a “Cleveland Clinic Journal of Orvostudomány. “A Nemzeti Szív-, Tüdő- és Vérintézet azt ajánlja, hogy a mérsékelten aktív nők naponta 1,800-2,200 kalóriát fogyasztanak. A 2000 kalóriás napi étrendben 44-78 gramm / nap, vagy 20-35%, egészséges zsírokból kell származnia. A dióféléknek körülbelül 12-14 gramm egészséges zsíra egy uncia, és növényi alapú olajok 14 gramm per evőkanál. A fehérje fehérje RDA 46 gramm. A túrót körülbelül 14 gramm / 1/2 csésze és a roston sült csirkemell körülbelül 26 gramm / 3 uncia.

A stressz, a gyors fogyás, bizonyos gyógyszerek, öröklődés, betegségek, rákkezelés, hajhullás zavar, úgynevezett alopecia, anaemia vagy pajzsmirigy betegség okozhat nő női haját vékonyabbá. A testben előforduló hormonális változások, amelyek gyakran előfordulnak a szülés után vagy a menopauza idején, egy másik oka lehetnek, mint a rossz hajápolás. Például, túl sok hőt, festéket, fehérítőt vagy egyéb vegyszereket használnak, túl sok samponozás vagy fogmosás, vagy a haj túl szoros húzása hajhullást okozhat. Ha hajáidat vigyázol és egészséges életmódot vezetsz, de még mindig több hajat szedsz, mint máskor, akkor itt lehet ideje orvoslátogatásra.

Vitamin kiegyensúlyozatlansága

Ásványi hiányosságok

Macronutriens hiányosságok

Egyéb okok