Vitaminok, amelyek immunszuppresszívként hatnak

A természetes hajlam arra irányul, hogy kiegészítéseket tegyen az immunrendszer erősítésére. Azonban vannak olyan egészségügyi feltételek, amelyek megkövetelik az immunrendszer elfojtását. Ezek közé tartoznak a gyakori allergiák, például az asztma és a dermatitis, valamint autoimmun betegségek, ahol a szervezet megtámadja a saját szöveteit, például az ízületi gyulladást. A C-vitamin valószínűleg az egyik legelismertebb ebben a tekintetben, de más vitaminok egyre inkább figyelemre méltóak, bár még mindig sok zavart okoz a kérdés.

A, C és E vitaminok

Megfelelő A-vitamin szükséges a megfelelően fejlett és normálisan működő immunrendszerhez. Meglepő módon azonban immunszuppresszív szerepe nagy dózisokban változik az immunszuppresszáns hatásához képest. Egy 2011-es cikk a “Journal of Allergia és Klinikai Immunológia”, Ulugbek Nurmatov és munkatársai arról számolt be, hogy az A, C és E vitaminok segíthetnek megelőzni az asztmát. Az asztmák ellen csak akkor voltak hatékonyak, mert a kutatók nem találták ugyanannak a hatásnak más allergiákra utaló bizonyítékát.

D-vitamin

Az a felfedezés, hogy a D-vitamin képes szabályozni az immunrendszert, teljesen megváltoztatta korábbi állapotát csont-ásványi szabályozóként. Az A, C és E vitaminokkal ellentétben a D-vitamin befolyásolhatja immunitásának számos aspektusát. Úgy találták, hogy hatékonyan csökkenti a rheumatoid arthritis tüneteit, és bizonyítottan növeli annak esélyét, hogy teste átveszi a veseátültetést. Ezt jelentették az izraeli kutatók, Marco Harari és kollégái, és 2011 áprilisában jelent meg az “The Israel Medical Association Journal” -ben.

B-vitamin viták

Legyen óvatos a folsav és más B-vitaminok alkalmazása immunszuppresszívként bizonyos helyzetekben. Számos kutató tanulmányozta a B6 és B9 vitamin szerepét, amely folsavként is ismert, a veseátültetés után immunválasz elnyomásában. Például a dán kutatók nem találtak előnyöket a folsav, a B12 és a B6 vitaminok veseátültetett betegeknél történő alkalmazásában, egy 2008-as cikket jelentettek be Ugeskr Laeger dán folyóiratában.

Folsav felhasználások

Talán összetévesztheted egymással az egymásnak ellentmondó információkat sok vitamin immunszuppresszív potenciáljáról. Például, bár nincs bizonyíték a folsav immunszuppresszív potenciáljára veseátültetésben, ugyanaz a vitamin talált hatékonynak a rheumatoid arthritis kezelésében, ahogy azt Thommey Thomas és munkatársai 2011. májusában “Arthritis and Rheumatism” beszámolják. Ezért a különböző vizsgálati jelentések alapján valószínűleg nem találnak olyan vitamint, amely immunszuppresszív képességgel rendelkezik, de a D-vitamin a legközelebb áll.