Vitaminokat, amelyek jóak a pajzsmirigy nélkül

A tiroidectomia a pajzsmirigy teljes vagy részleges eltávolítása. A sebészeti beavatkozást bizonyos betegségek, például rák, golyva vagy hipertireózis kezelésére végzik. A pajzsmirigy termel hormonokat, amelyek szabályozzák az anyagcsere működésének minden aspektusát. Ezt követően kövesse a szintetikus pajzsmirigyhormonokat. Bizonyos vitaminok szintén segíthetnek a kezelésben. Beszéljen orvosával, mielőtt bármilyen vitamint vagy kiegészítést kapna a tiroidectomia után.

B-12 vitamin

Pajzsmirigy nélküli betegek alacsony a B-12-vitamin szintje. Az 1970-es és 1980-as években végzett számos kutatási vizsgálat szerint az inaktív pajzsmirigy potenciálisan káros hatással van a szervezet B-12-vitamin felszívódására. A “The Journal of Nutrition” című, 1988-ban megjelent tanulmány a thyroidectomia által okozott vagy gyógyszeres kezelés által okozott hypothyreosisos patkányokat vizsgálta. A kutatók azt találták, hogy a patkányok alacsony vagy semmilyen pajzsmirigyfunkcióval nem rendelkeztek a B-12-vitamin elnyelésével. Felnőttek esetében a B-12-vitamin ajánlott táplálékkiegészítése napi 2,4 mcg.

D-vitamin és kalcium

Hipokalcémia vagy kalciumvesztés fordul elő az összes páciens 1-2% -ában egy teljes pajzsmirigy-aktivitás után. A 2002-es “Mûtét” c. Kutatás megvizsgálta a kalcium és a D-vitamin kiegészítõk közötti kapcsolatot és a pajzsmirigy eltávolítását követõ hipokalcémia kockázatát. A kutatók 79 pácienset tanulmányoztak a teljes tireoidektómia után, és megállapították, hogy a kalcium és a D-vitamin kiegészítése megakadályozta a tünetekkel járó hipokalcémia kialakulását. A résztvevők naponta 3 g orális kalciumot és 1 mg D-vitamint kaptak.

C vitamin

A C-vitamin segíthet a szervezetnek a szintetikus pajzsmirigy-hormonok thyreoidektómia után történő felszívódásában. Az Endokrin Társaság éves ülésén bemutatott tanulmány 2008-ban kifejezetten a pajzsmirigy hormonra, a levotiroxinra vonatkozott. Eleven olyan beteget vizsgáltunk, akik magas levotiroxinszintet szedtek, és még nem éri el célzott pajzsmirigy stimuláló hormon (TSH) szintjüket. A betegek hat hétig vízben 1 g C-vitamint vettek fel levothyroxinnal. Mindegyik betegnek alacsonyabb volt a TSH szintje, az átlagos csökkenés körülbelül 69% volt.

A-vitamin

Az A-vitamin szükségessé válhat olyan betegek számára is, akiknek nincs teljes pajzsmirigyük. A hypothyreosisban szenvedő betegeknek csökkent képességük van arra, hogy a béta-karotint vitaminokba alakítsák át. Az A-vitamin hiánya korlátozhatja a test pajzsmirigy-stimuláló hormonok (TSH) parciális pajzsmirigyműködését. Az “Acta Medica Austriaca” -ben publikált tanulmány megállapította, hogy az inaktív pajzsmirigyben vagy pajzsmirigyben szenvedő betegeknél szignifikánsan magasabb a béta-karotin és az alacsonyabb A-vitamin szint.