Vizeletürítés a fogyás során

A súlycsökkentési tervek középpontjában a kevésbé eszik és többet gyakorolnak. Ennek eredményeképpen a szervezet elkezdi zsírégetni az energiát. Bár ez a hatás a súlycsökkenéshez szükséges, megváltoztathatja a vizelet szagát, miközben diétázik. A kiszáradás, az erőteljes testmozgás és az alacsony kalóriatartalmú étkezés közös mellékhatása szintén megváltoztathatja a vizelet szaga szagát.

Fogyás és vizelet

Az alacsony kalóriatartalmú étrend arra kényszeríti a szervezetet, hogy zsírt égjen el az energiához ahelyett, hogy a szénhidrátokat általában égette. Az égő zsírok melléktermékei, úgynevezett ketonok, édes vagy gyümölcsös illatukat okozzák a vizeletében. A magas fehérjetartalmú, alacsony szénhidrátszintű tervek és a nagyon alacsony kalóriatartalmú diéta okozhatják ezt a hatást, ezért orvosa felügyelnie kell annak ellenőrzését, hogy a szervezet megkapja-e a szükséges tápanyagokat.

A kiszáradás következményei

A legegyszerűbb megoldás erős szagú vizelet esetén növelheti a vízbevitelét. Az alacsony kalóriatartalmú táplálkozás általában önmagában dehidratálódik. Ha a szokásosnál is többet gyakorol, extra folyadékokat veszíthet az izzadás során. A dehidratáció egyéb jelei – az erős vizelet szag mellett – sötét vizelet, száraz bőr, száraz nyelv és fáradtság.

Figyelmeztető jelek és tünetek

Ha azonnal észleli a cukorbetegség jeleit és tüneteit, beleértve a nem kívánt fogyást és az édes, gyümölcsös illatú vizeletet. Az orvosi problémákra utaló tünetek közé tartozhatnak a cola-színű vizelet vagy a vizelet vére.